UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко вимагає від Гонтаревої "припинити неподобство з курсом" протягом тижня - джерело

Президент вимагає стабілізувати стрімко падаючий в останні курс гривні.

Президент України Петро Порошенко вимагає від голови Національного банку України Валерії Гонтаревої заспокоїти ситуацію на валютному ринку протягом одного тижня.

Як пише видання "Главком" з посиланням на власні джерела в Нацбанку, президент після повернення з поїздки в ОАЕ мав серйозну розмову з главою НБУ.

За словами джерел, нібито Порошенко в жорсткій формі зажадав від Гонтаревої "припинити неподобство з валютним курсом і відвів на вирішення проблем тиждень".

При цьому мова про відставку не йде - глава Нацбанку користується гарною певною довірою у представників МВФ (на рівні заступників голови Фонду), і до вирішення питання з виділенням кредиту це питання підніматися не буде.

Курс гривні продовжує стрімко падати протягом усього останнього місяця. За підсумками торгів на міжбанку 24 лютого її курс знизився до нового історичного мінімуму в 33,85 грн/$, тоді як на "чорному ринку" котирування досягали 38 грн/$.

Напередодні Нацбанк змушений був вдатися до нових адміністративних обмежень в умовах обвального падіння гривні. Так, НБУ тимчасово заборонив банкам купувати валюту за дорученням клієнтів. Крім того, заборонив кредитування в гривні на купівлю валюти та посилив контроль над імпортними операціями. Разом з тим регулятор попередив, що навіть якщо після рішення МВФ про кредит на початку березня ситуація не стабілізується, будуть прийняті додаткові адміністративні заходи.