UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порахували ціну відновлення 600 портових об'єктів в Одесі та інших портах України

Вартість ремонту тільки Одеського морського порту складає $18 млн

З 18 липня 2023 року російські війська понад 30 разів атакували об'єкти портової інфраструктури України. За цей час 109 об'єктів і 6 цивільних будівель пошкоджено або повністю знищено. Всього, з лютого 2022 року пошкоджено або знищено понад 600 рухомого та нерухомого майна “Адміністрації морських портів України”, повідомив начальник відділу міжнародних відносин ДП "АМПУ" Олексій Панасюк.

Що саме знищили ракетні удари РФ?

Внаслідок масованих атак на інфраструктуру морських портів України пошкоджено або частково зруйновано елеватори, склади для зберігання зерна, олії та нафтопродуктів, трубопроводи, адміністративні та інші будівлі. Є чимало зруйнованого транспорту, вантажів, в тому числі зерна.

Читайте також: Три морських порти відправили на експорт 15 млн тонн вантажів після зриву "зернової угоди" Росією

Скільки коштуватиме відновлення морської інфраструктури України

Попередня оцінка говорить, що для відновлення до робочого стану будівлі морського вокзалу Ізмаїльського порту необхідно $1,6 млн. Відновлення будівлі пасажирського комплексу та морського вокзалу Одеського морського порту коштуватиме $18 млн. 

“Для забезпечення стабільної роботи Одеського порту необхідно провести капітальний ремонт третьої черги шляхопроводу, який було пошкоджено під час ракетної атаки, попередня вартість ремонту - 35 млн дол”, – повідомив Олексій Панасюк.

Дунайські порти: інновації для посилення морського судноплавства 

У 2024 році АМПУ планує здійснити днопоглиблення акваторій, ремонт автомобільних доріг та залізничних колій, технічного забезпечення лоцманів та оновлення систем моніторингу руху суден, виконання диджиталізації процесів в Дунайських портах.

За півроку роботи українського коридору з портів Великої Одеси 661 судно експортувало понад 20 млн тонн вантажів до 32 країн світу. Мова про три найпотужніші глибоководні гавані, розташовані в Одесі та на її околицях – Одеський, Чорноморський та Південний порти.

У липні 2023 року Росія активізувала атаки на Одесу, якщо порівнювати з періодами відносної тиші тут протягом майже 17-місячної війни. Південне місто є сполучною ланкою України зі світовою економікою та домом для її найжвавіших портів, повідомляло The New York Times.