UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пораховано Індекс Біг Маку: скільки повинен коштувати долар в Україні

Враховуючи Індекс Біг Маку, курс мав становити 20,74 грн/долар.

Вартість Біг Маку в Україні становить 118 гривень, тоді як у США він коштує 5,69 долара. Тобто гривня недооцінена на 49,5% порівняно з фактичним обмінним курсом 41,05 грн/долар. За курсом купівельної спроможності гривня повинна бути на рівні 20,74 грн/долар. Як результат, гривня залишилась на восьмій позиції з кінця у списку найбільш недооцінених валют світу згідно з оновленим Індексом Біг Маку, свідчать дані рейтингу The Economist.

Найбільш недооціненими валютами світу у липні 2024 року є грошові одиниці Тайваню, Індонезії, Єгипту, Індії, ПАР, Філіппін та Малайзії. З січня 2024 року цей список залишився незмінним.

Переоціненими валютами є швейцарський франк (на 41,8%), уругвайський песо (на 24,3%), норвезька крона (на 18,9%), аргентинський песо (на 15,0%), євро (на 6,5%) та британський фунт (на 3,6%).

Читайте також: Девальвація гривні: Нацбанк продав рекордний обсяг валюти
Читайте також: Гривня падає по відношенню до євро та до долара: зафіксовано історичні мінімуми

Нагадаємо, Індекс Біг Маку - "винахід" The Economist від 1986 року. Його основою є теорія паритету купівельної спроможності (ПКС), а за базу взяли вартість бургера Біг Мак у мережі McDonalds. 

Повідомлялось, що видатки державного бюджету України за липень місяць були на рівні 264 млрд грн. Це на 20 мільярдів менше, ніж доходи держбюджету за місяць. Саме тому НБУ значно збільшив продаж валюти.