UA / RU
Підтримати ZN.ua

Понад 160 українських компаній потрапили до світових санкційних списків

У "чорному списку" знаходяться українські філіали російських банків; компанії оточення Януковича і фігурантів "Миротворця", а також ДП на окупованих територіях.

У міжнародних санкційних списках було виявлено 434 публікації, які стосуються 161 української компанії.

Українські компанії потрапили до санкційного списку Міністерства фінансів США, списку Євросоюзу, зведеного санкційного списку Австралії, консолідованого списку осіб/організацій, до яких застосовані фінансові санкції Великобританії і санкційного списку Японії проти РФ у зв'язку з подіями в Україні, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на аналітичний портал YouControl.

Наголошується, що в "чорному списку" знаходяться українські філіали російських банків; юридичні особи, що належать до політичного оточення Віктора Януковича; юридичні особи, що належать фігурантам списку "Миротворець", а також держпідприємства на окупованих територіях, які експлуатують окупанти.

Так, в санкційних списках опинилися Сбербанк, Промінвестбанк і ВТБ Банк. Зокрема, Сбербанку забороняються з боку фізичних і юридичних осіб США або на території США надавати фінансування або інші комерційні операції з новими борговими зобов'язаннями цих осіб зі строком платежу від 30 днів.

Також повідомляється, що компанії Сергія Курченка, Едуарда Ставицького і Віктора Медведчука знаходяться у списку санкцій Міністерства США. Всі активи організацій і фізичних осіб у межах США заблоковані, а юридичним і фізичним особам з США заборонено вести з ними справи.

Під американськими санкціями також компанії, пов'язані з Олександром Януковичем, Дмитром Табачником, Олегом Царьовим, Андрієм Клюєвим, Миколою Азаровим. Крім того, цим особам заборонено в'їжджати на територію Австралії.

Під дію обмежувальних заходів Великобританії та заборону в'їзду до ЄС потрапили ватажки "ЛНР/ДНР", серед них: Олександр Захарченко, самопроголошений голова "ДНР", Павло Губарєв, який відповідає за залучення збройних сил, "народний губернатор ДНР", Юрій Іванкін, "екс-міністр внутрішніх справ ЛНР", Володимир Константінов, голова "Державної Ради Криму" та інші.

Відзначається також, що ДП "Завод шампанських вин", ДП "Керченський морський торговельний порт", Державний концерн "Національне виробничо-аграрне об'єднання "Масандра", Кримське республіканське підприємство "Азовський лікеро-горілчаний завод", санаторій "Нижня Ореанда" управління справами апарату Верховної Ради та інші підприємства мають заблоковані активи у зв'язку з порушенням українського законодавства.

Як повідомлялося раніше, суд Євросоюзу визнав законними європейські санкції проти Віктора Януковича та його сина Олександра.

Нагадаємо, що в березні 2017 року Рада Європейського союзу продовжила санкції проти екс-президента України Віктора Януковича та його оточення ще на один рік.

6 березня 2014 року ЄС ввів санкції у вигляді заморожування активів проти колишніх українських чиновників часів президентства Януковича за зловживання з державними фінансами та порушення прав людини.