UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща звернулась до Єврокомісії щоб поставляти електроенергію Україні, але є умова

Мова йде про електроенергію, що вироблена з польського вугілля. 

Польща готова постачати електроенергію з власного вугілля Україні. З такою пропозицією країна звернулася до Єврокомісії. Однак є одна умова. Про це повідомив речник Єврокомісії Тім Макфі, пише PAP.

Він зазначив, що Польща готова постачати електроенергію, якщо не буде платити за викиди.

Оскільки електроенергія, вироблена електростанціями в ЄС і доставлена до України, підпадає під звичайні правила Системи торгівлі викидами (ETS). Тому електростанції повинні викуповувати квоти та платити за ці викиди.

За словами речника, ЄС хоче підтримати енергосистему України протягом майбутньої зими, але не хоче спекулювати щодо польської ідеї, оскільки не знає деталей. Він додав, що в ЄС є країни, які вирішили підтримати Україну постачанням вугілля для її енергостанцій.

Читайте також: Польща пропонує спалювати вугілля власного видобутку і віддавати вироблену енергію Україні – Туск

Ідею виробляти електроенергію для України на власних вугільних теплоелектростанціях раніше висунув прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. 

Відключати світло українцям у липні-серпні будуть часто, навіть якщо Росія в цей період не обстрілюватиме українську інфраструктуру (що малоймовірно), оскільки в країні накопичився великий дефіцит електроенергії, пише експерт ZN.UA з питань енергетики Ігор Маскалевич у статті "Розподілена генерація: порятунок потопаючих у руках самі знаєте кого".