UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща планує збільшити видатки на оборону, але не за власний рахунок

Країна в наступному році планує збільшити витрати на оборону на $14 млрд.

Передбачено, що оборонний бюджет Польщі в наступному році зросте до 4,7% ВВП країни. Про це пише видання Money.pl, яке ознайомилося із проєктом держбюджету на 2025 рік. 

Для порівняння, у цьому році Польща витратить на оборону 4,1% ВВП.

Якщо пропозиція щодо оборонного бюджету буде схвалена, то для Польщі це буде рекорд як за часткою ВВП, так і за сумою видатків на оборону. У 2024 році країна витратить на оборону $35 млрд, у 2025 році – $49 млрд.

Наразі Польща є п'ятою серед країн – членів НАТО за видатками на оборону.

Польща сподівається перевести частину оборонних видатків до бюджету ЄС, аргументуючи це тим, що країна має спільний зовнішній кордон ЄС із Росією та охопленою війною Україною.

"Ми серйозно обговорюємо з ЄС питання щодо включення деяких з оборонних статей до бюджету ЄС, оскільки ми є прифронтовою країною і несемо відповідальність за весь Євросоюз", — цитує видання джерело в польському уряді.

 Бюджет в Польщі мають ухвалити вже в вересні.

Читайте також: Латвія повинна зробити військову службу обов'язковою для жінок починаючи з 2028 року — міністр оборони країни
  

Повідомлялось, що вірогідно уряд не назбирає потрібних грошей, в тому числі на витрати оборони, за рахунок збільшення податків. За словами депутати Ярослава Железняка, наразі "цифри поки не бʼються".