UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща обіцяє заборонити поставки вугілля з окупованого Донбасу

Закупівля антрациту в зоні ОРДЛО це пряме фінансування тероризму – Насалик.

Міністр енергетики Ігор Насалик повідомив, що міністр енергетики Польщі Кшиштоф Тхужевскі запевнив, що за фактом постачання вугілля з ОРДЛО буде проведена перевірка і в майбутньому такі поставки будуть заборонені. Про це Насалик заявив в ефірі телеканалу 112.

"При зустрічі з міністром ми відзначили цю тематику, ми отримали запевнення, що буде проведена повна перевірка, що такі поставки будуть заборонені. Мені вдалося зустрітися з журналістом, який опублікував першу частину розслідування, (буде друга і третя), яке пов'язане з поставкою антрациту з ОРДЛО не тільки в Польщу, але і в інші європейські країни. Тому зараз основне завдання – максимально заблокувати цей процес. Ми офіційно довели, що вважаємо, що закупівля на сьогодні антрациту в зоні ОРДЛО – це пряме фінансування тероризму і наші аргументи були почуті", - зазначив міністр.

Нагадаємо, що польське видання Dziennik Gazeta Prawna повідомляло, що антрацит з окупованого Донбасу продають в Польщі, а прибуток направляється ватажку терористичної організації "ЛНР" Ігорю Плотницькому. За даними видання, експортом вугілля в Польщі займається фірма Doncoaltrade, яка зареєстрована в місті Катовіце в 2012 році. У польському державному реєстрі її головою і основним акціонером є Олександр Мельничук, який протягом певного часу був так званим заступником міністра енергетики та вугільної промисловості "ЛНР".

Міністр енергетики Польщі Кшиштоф Тхужевский підтвердив, що в Польщу дійсно прибуло вугілля з окупованої частини українського Донбасу. За його словами, мова йде про постачання 11 тисяч тонн вугілля. Польський міністр зауважив, що стільки потрібно "одному енергоблоку на добу".