UA / RU
Підтримати ZN.ua

Половину зерна з України експортують за безцінь, хоча навіть зерно з РФ продають за ринковими цінами

Як так сталося, що в Україні найдешевша пшениця у світі, попри світовий ріст цін.

ZN.UA проаналізувало дані експорту українських пшениці та кукурудзи з липня по листопад 2022 року, і виявило кричущий факт - попри світовий ріст цін на пшеницю та продовольчі ризики для цілої низки країн, половина українського зерна експортується із неймовірним дисконтом у 40%. Про це пише Юлія Самаєва в матеріалі - "Як вийшло, що у нас найдешевша пшениця у світі".

"Ми проаналізували дані експорту українських пшениці та кукурудзи з липня по листопад 2022 року і не повірили власним очам – середня вартість половини української пшениці виявилася приблизно на 40% нижчою за середню ціну на глобальному ринку, а вартість української кукурудзи - нижче приблизно на 30%. І це після всіх тих алармічних заяв, що без українського хліба світ чекає голодомор", - пише журналіст.

Зокрема, з'ясувалося, що при середній ціні пшениці на глобальному ринку у 362 дол. за тону, в Єгипет ми продавали пшеницю в середньому по 216 доларів, Туреччині - по 200, а Греції взагалі по 176.

З кукурудзою ситуація аналогічна, лише дисконт трохи менший: при середній глобальній ціні у 320 доларів за тону, кукурудза наша Єгипту діставалася в середньому по 212 дол., Болгарії по 209, а Туреччині взагалі по 175. Однак кукурудза вивозилася з України й по 100, і по 50 доларів.

Як наголошує журналіст, одночасно російське зерно продають цілком за ринковими цінами.

"Поки Україна, що конче потребує грошей на боротьбу та існування, шукає гроші скрізь де можна, знаходяться ті, хто її обкрадають, як і ті, що воліють ці крадіжки не помічати. Компанії, що користуючись ситуацією, задешево вивозять наше зерно, недоплатять тут податків, повернуть країні мінімум валютної виручки та ще й нормально зароблять – продадуть зерно собі ж, а потім вже за нормальними ринковими цінами – кінцевим покупцям", - йдеться в матеріалі

Детальніше з дослідженням ZN.UA можна ознайомитися тут.