UA / RU
Підтримати ZN.ua

Politico: Німеччина не хоче обмежувати ціну на газ з Росії

Один з дипломатів ЄС назвав Берлін «проблемою», яка заважає домовитися.

Євросоюз намагається встановити максимальну допустиму ціну на газ. Але ці зусилля зіштовхнулися з німецьким опором. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн просуває план, мета якого - позбавити Росію припливу грошей, які потім витрачаються на війну проти України, а також приборкати дуже високі ціни на енергоносії, які посіяли економічний хаос на континенті.

Але цьому плану чинить опір найбільш могутня економіка Європи, яка також стала найбільшим імпортером російського газу в ЄС, - пише Politico.

«Ми залишаємося скептично налаштованими, коли йдеться про питання, пов’язані з обмеженням цін на газ. Але ми загалом готові до переговорів в європейських рамках», - сказав прес-секретар Міністерства економіки НІмеччини.

Видання пише, що один з дипломатів ЄС розкритикував Німеччину, назвавши її «проблемою», тому що їй «потрібно надто багато часу на вирішення питань, пов’язаних з обмеженням цін». Фон дер Ляєн минулого тижня закликала встановити максимальну ціну на імпорт російського газу. Чиновники ЄС з того часу почали готувати різні варіанти втілення такого кроку. Сьогодні представники країн союзу обговорять це питання перед зустріччю міністрів енергетики, яка відбудеться у п’ятницю. В понеділок Франція підтримала пропозицію Брюсселя. Польща також хоче обмежити ціну на газ. Польський дипломат сказав виданню, що такі заходи повинні охоплювати весь імпорт газу в Європі. Втім, німецький уряд і канцлер Олаф Шольц не хочуть йти на обмеження.

Читайте також: Єврокомісія наполягає на обмеженні цін на газ РФ та пропонує для цього два варіанти — FT

Перед сьогоднішньою зустріччю чиновники в Берліні стверджували, що ЄС повинен зосередитися на менш радикальних заходах для боротьби з високими цінами на енергоносії, зокрема, на запровадженні податку на дохід від продажу енергоносіїв. Правляча коаліція в Німеччині погодила таке рішення в неділю. Позиція Берліна призвела до появи песимізму щодо здатності обмежити ціни на російський газ без німецької підтримки. Неназваний дипломат ЄС сказав виданню, що результат сьогоднішньої зустрічі, «на жаль, буде негативним».

Намагаючись просунути німецьку позицію перед зустріччю, головний радник Шольца з питань ЄС Йорг Кукіс вчора прибув до Брюсселя, щоб обговорити питання з представниками Єврокомісії, зокрема з Бйорном Сібертом, який очолює кабінет Фон дер Ляєн. У Берліні стривожені, що обмеження ціни на російський газ, який надходить через трубопроводи, спровокує Москву. І вона повністю відріже ЄС від поставок. В такому випадку найбільше постраждають країни Центральної Європи, такі як Чехія, Словаччина чи Румунія, які отримують російський газ через українську ГТС або через «Турецький потік». Дехто в Брюсселі розділяє такі побоювання.

Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек в понеділок сказав, що сама Німеччина вже й так майже повністю відрізана від поставок з Росії. Тому що після зупинки «Північного потоку» вона отримує лише невеликі об’єми через Україну. Також Хабек не вірить, що Москва відновить поставки газу в ФРН. Однак, чиновники в Берліні проти обмеження цін, боячись, що це дестабілізує ситуацію в регіоні. Зрештою, згідно з правилами ЄС, якщо російські поставки газу припиняться зовсім, тоді німецька сторона буде зобов’язана поділитися з іншими країнами своїми об’ємами.

Читайте також: Видобуток українського газу хочуть відв'язати від цін на газ в Європі до кінця війни

Однак, в сховищах Чехії, Угорщини і Словаччини є більша частина газу, який їм знадобиться взимку, на відміну від Німеччини, про що свідчать дані ЄС. Але, за словами директора італійського центру Istituto Affari Internazionali Наталі Точчі, розмови про обмеження цін на російський газ не мають сенсу. Тому що Москва і так майже нічого не постачає в ЄС.

«Здатність зробити це є. Проблема в тому, що так лише буде обмежена ціна на об’єми, які фактично дорівнюють нулю», - пояснила вона.