UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поки агрохолдинги рятувалися за кордоном або ділилися з окупантами, країну та фронт годували фермери - почесний президент АФЗУ

А з 1 січня 2024 року на ринок зайдуть юридичні особи, і будуть уже розквітати господарства не менше 10 тисяч гектарів землі в одних руках.

Перший рік війни країну та фронт годували та тримали на своїх плечах фермерство та особисті селянські господарства, а не агрохолдинги, які заволоділи до 80 відсотків українських сільгоспземель. Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив почесний президент Асоціації фермерів та приватних землевласників (АФЗУ) України Микола Стрижак.

Читайте також: За 11-14 лютого з України вивезли рекордний обсяг зерна - дані портів (фото)

"Коли агрохолдинги рятували свої скарби за кордоном, саме фермери сіяли та збирали врожай під обстрілами, по суті, витягнувши країну з продовольчої прірви. Мова про сімейне фермерство та особисті селянські господарства. Або, як я кажу, — середнячків, які й витримали перший рік війни на своїх плечах", - зазначив Микола Стрижак, наголосивши, що і перед війною на 90 відсотків усе, що було на столі українця, також було вироблене дрібним і середнім бізнесом.

Мало того, наголосив Микола Стрижак, фермери годували не лише країну, але й фронт. Саме завдяки середнім землевласникам фронт мав увесь необхідний раціон.

"Там усе було: і картопля, і полуниця, і яблука, і бурячок, і морква, і цибуля. Я питав у фермера: "Звідки ти знав, що тобі треба посадити? Ніколи городини не садив, а цього року посадив. Чому?" — "А тому, що мого племінника взяли в ТрО, — відповідає. — А якщо мій племінник на фронті, то я їду туди й везу похарчуватися не лише йому, а везу для всього підрозділу, а там і кияни, і дніпряни… слухаю, що їм ще треба, й розповідаю нашим. У кого по 50 соток, у кого 10 соток, сіємо — й у погріб…"", - наголосив Микола Стрижак.

За його словами, у 2022 році середні землевласники заготовили утричі більше, ніж заготовляють щороку.

"Після визволення Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської областей ми думали, якщо половину земель засіємо, то це буде наша велика удача. І я просто в душі плакав, коли дізнався, що засіяли 95 відсотків посівних площ. Ось такий він і є, український селянин, — запальний, відчайдушний, іде поруч зі смертю, вирощуючи врожай, не звертаючи ні на що увагу. На жаль, були міни, були поранення, а в період жнив були й смерті", - додав Стрижак.

"І не тільки продуктами допомагали. Тепловізори купляли, де тільки працюють наші остарбайтери, — в Данії, Бельгії, Франції, Італії…То є дуже широкий рух", - додав він.

За словами глави АФЗУ, селянин, фермер - це люди, які ментально заточені на захист своєї землі.

"І на фронті попервах із десяти воїнів дев’ять були з сільських територій. І це не просто захисники, які взяли зброю. Це люди, озброєні ідеєю, у своєму прагненні до захисту своєї рідної землі", - підкреслив він.

Читайте також: Половину зерна з України експортують за безцінь, хоча навіть зерно з РФ продають за ринковими цінами

Що ж до великих агропідприємств, зазначив глава АФЗУ, то декого з них справді пограбували окупанти. Але основна маса з окупантами домовлялася.

"Десяту частину з прибутку вони віддавали місцевому або колаборанту, або представникові окупаційної влади. І все вирішено — їх не чіпали. До того ж власники більшості агрохолдингів та їхні активи перебувають за кордоном, а тут їхні представники "решают". Але ж вони легко говорять російською мовою, а фермери — тільки рідною українською", - зазначив він.

На думку Миколи Стрижака, єдиний великий землевласник в Україні, який ставився з повагою до фермерів, був власник "Нібулону" Олексій Вадатурський (загинув за дивних обставин в липні 2022 року, в Миколаєві - ред.).

"Не було й немає ніякої комунікації, тому що вони гребуть під себе. Вадатурський насправді виняток, він допомагав фермерам, бо нікуди не їхав і все бачив на власні очі. Мабуть, за свою позицію й поплатився життям", - сказав глава Асоціації фермерів.

Водночас, за його словами, держава так і не зробила висновків, де свій, а де чужий.

Читайте також: При продажу української пшениці Україну грабують двічі: розслідування ZN.UA

"До великої війни фермери були ворогами української влади. Так сталося по факту після прийняття лобістського закону про обіг землі. Приходять до нас російські супостати — знову ми головні вороги, але вже для окупаційної влади. Потім ЗСУ визволяють правобережжя Херсонщини, і що? Зговірливі агрохолдинги б’ють по руках із нашою владою, а українські фермери — знову не при справах. Парадокс. Та, може, слід уже зрозуміти, що спиратися потрібно на того, хто зі зброєю в руках захищав і захищає свою землю, а не хто спішно вивозив валізи валюти за кордон у лютому 2022-го?", - наголосив глава АФЗУ.

При цьому, наголосив він, якщо з точки зору підтримки держави розглядати співвідношення сільськогосподарських земель між дрібними землевласниками та агрохолдингами - воно просто кричуще.

"Якщо брати Київську область, тут десь до 15 відсотків у дрібних, у Чернігівській — трошки більше, в Сумській, як і в Київській, — до 15%. Отже, 15–20 відсотків у середньому по Україні — то є землі фермерів", - зазначив Стрижак.

За словами президента АФЗУ, на жаль, держава не лише спирається на великий бізнес та формує новий кластер агроолігархів, а й узагалі поступово витісняє сільський середній клас з економічної мапи країни.

Читайте також: Гетманцев стверджує, що в України крадуть зерно в промислових масштабах за допомогою "зернового коридора"

"Після того, як навесні 2020 року українська влада пустила в обіг землю і не дала при цьому фермерам наростити м’язи, згорнувши програми їхньої фінансової підтримки, стало очевидно, що держава, розвиваючи сільське господарство, спиратиметься на агрохолдинги за латиноамериканським варіантом. По суті, знекровлює сільські громади, яких у країні переважна більшість", - зазначив він.

Проте, "розвиток" подібної законотворчості ще не досяг свого піка. Адже з 1 січня 2024 року на ринок зайдуть юридичні особи, і будуть уже розквітати господарства не менше 10 тисяч гектарів землі в одних руках.

"Гонорового народу на селі влада не хоче, вона хоче слухняного народу, рабського. Тому я ще раз кажу, що закон про обіг землі — це виключно про можливість акумулювати банк землі в декількох руках. Зараз скуповують "свої" люди по два гектари під господаря, а з 1 січня 2024 року на ринок зайдуть юридичні особи, і будуть уже розквітати господарства не менше 10 тисяч гектарів землі в одних руках. У нього 10 тисяч, у дружини 10, у сина 10 тисяч, у дочки, у зятя… Це вже агробаронства, а, можливо, й князівства з’являться", - зазначив Микола Стрижак.

Глава Асоціації фермерів наголосив, що така ситуація є нонсенсом для Європи, куди Україна зібралася вступати за прискореною процедурою.

"Ми ж уже поаплодували, що Україну авансом і за прискореною процедурою візьмуть до оази демократії — Євросоюзу. А демократія — це що? Це середній клас насамперед. Якщо є 50 відсотків середнього класу в державі, то можна говорити про демократію. У нас він є? Ні. Тому ми з вами лише на шляху до демократії, освоївши виключно її виборчі механізми. А основу, базис демократичного суспільства становлять люди вільні й незалежні — середній клас, що його з українського села влада руками й ногами вичавлює", - наголосив він.

Читайте також: Занижені ціни на українську пшеницю вже б'ють по Польщі, Словаччині, Угорщині, Румунії та Болгарії

Детальніше про це читайте в інтерв'ю Інни Ведерникової з почесним президентом Асоціації фермерів та приватних землевласників (АФЗУ) України Миколою Стрижаком - ""Війна і крадіжка". Хто й чому захоплює сільськогосподарські землі України?".