UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поділ "Укрнафти": Коломойський отримає все "найсмачніше"

«Приватівцям» відійдуть перспективні родовища. 

До Нового року планується розділити «Укрнафту». Власники - Ігор Коломойський (із партнерами Геннадієм Боголюбовим і Ігорем Палицею) і НАК «Нафтогаз України», - поріжуть її на дві частини. Ділитимуть не порівну, а «по-братськи»: приватникам шматок жирніший, недоїдки — улюбленій Батьківщині. Про це пише Ігор Маскалевич, кореспондент ZN.UA у матеріалі «Розлучення року: Як Коломойський ділить «Укрнафту» з НАК «Нафтогаз України».    

Наразі схему розлучення ще не завершено. До оголошених на 30 листопада позачергових зборів акціонерів "Укрнафти" явно не встигають, але сторони намагаються максимально зблизити позиції.

Основний сценарій такий: «Нафтогазу» дістаються чотири із шести нафтогазовидобувних управлінь, щоправда, мова про всі вироблені й малоперспективні західноукраїнські родовища («Укрнафта-Захід») і газовий «Полтаванафтогаз», а «приватівцям» залишаться лише два, зате найсмачніші — «Охтирканафтогаз» і «Чернігівнафтогаз».

При виробництві на рівні минулого року в Коломойського з товаришами залишиться 62% видобутку нафти «Укрнафти» і 26% видобутку газу. А всі проблеми з тисячами занедбаних свердловин того ж Борислава й інших їх уже не стосуватимуться.

Тож приватна компанія стане набагато компактнішою, нічого особливо не втративши.

«Нафтогазу» відійдуть три чверті видобутку газу й до 600 тис. тонн видобутку нафти. Причому навіть дуже всохлий «нафтовий шматок» переробляти НАКу буде ніде, крім як на тому ж «приватівському» Кременчуцькому НПЗ.

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.