UA / RU
Підтримати ZN.ua

Податкові пільги: які діють на території бойових дій

Про це розповіли юристи.

Через війну, яку розпочала Росія проти України, на деяких територіях точаться бойові дії. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, які податкові пільги діють на територіях активних бойових дій.

Читайте також: Кредитні пільги для військових: які передбачені зараз

3 травня набрала чинності постанова Кабміну №485 від 30 квітня 2024 р, якою, зокрема, було врегульовано питання надання податкових пільг на територіях активних бойових дій.

Відповідно до вказаної Постанови, для цілей оподаткування території можливих бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, урівняні з територіями активних дій.

Це дозволить не нараховувати та не сплачувати окремі види податків на таких територіях, наприклад:

Прирівнювання територій можливих бойових дій, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій, до територій, на яких ведуться бойові дії, не застосовується до цілей реалізації положень п. 2 ч. 14 ст. 8 Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна».

П. 2 ч. 14 ст. 8 Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна…» передбачено, що вибір об’єкта житлової нерухомості здійснюється на території будь-якої територіальної громади України, крім територій територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку.

Це означає, що за компенсаційні кошти/сертифікат можна придбати об'єкт нерухомості, який знаходиться на території можливих бойових дій, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій.

Ця зміна усуне різне тлумачення при реалізації житлового сертифіката на придбання об’єкта житлової нерухомості на територіях можливих бойових дій.

Тобто, якщо людина, яка отримала житловий сертифікат, хоче придбати нове житло в м. Краматорську, то тепер вона може зробити це без застережень.

Нагадаємо, які пільги на комунальні послуги передбачені для багатодітних сімей. Деякі громадяни можуть отримати субсидії та пільги на житлово-комунальні послуги.