UA / RU
Підтримати ZN.ua

Податкова попередила про закінчення пільгового періоду податкової амністії

Є ще місяць для завершення декларування іноземних активів.

В Україні триває податкова амністія, коли громадяни можуть одноразово та добровільно задекларувати свої актив. Ще місяць іноземні активи можна задекларувати за пільговою ставкою. Про це повідомляє Державна податкова служба (ДПС).

Як зазначили в ДПС, 1 березня 2022 року завершується декларування іноземних активів за пільговою ставкою 7%. У подальшому до завершення кампанії іноземні активи можна задекларувати за ставкою 9%.

У податковій нагадали, що податкова амністія розповсюджується, зокрема, на такі активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та закордоном.

Детальніше з порядком одноразового (спеціального) добровільного декларування можна ознайомитися на сайті ДПС.

Одноразове добровільне декларування доходів є правом, а не обовʼязком громадянина.

Виключно за власним бажанням особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані.

Відповідно до законодавства, спецдекларування триватиме рік до 1 вересня 2022 року.

Читайте також: Новий податок на нерухомість: запроваджено проти інвесторів, а постраждають звичайні покупці

Як писало ZN.UA, суть податкової амністії: держава встановила часовий проміжок від 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року, протягом якого ви маєте право добровільно легалізувати свої активи, з яких не сплачені податки, подавши одноразову декларацію. При цьому ви сплатите 5%, якщо декларуєте активи, які є в Україні, і 9% — якщо це закордонні активи. Подавши декларацію про закордонні активи до 1 березня 2022 року, ви трохи заощадите, сплативши 7%. Також ви маєте можливість зменшити ставку одноразового збору до 2,5%, якщо за кошти, які підлягають декларуванню, придбаєте державні облігації. Детально про це можна прочитати у тексті Ярослава Греца, доктора юридичних наук, професора кафедри господарського права Ужгородського національного університету - "Податкова амністія: чи братиме держава податки заднім числом?"