UA / RU
Підтримати ZN.ua

Платіжки за газ зі зниженою ціною прийдуть тільки в березні - Вітренко

Він роз'яснив звідки взялася ціна 6,99 грн за кубоментр.

За словами в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко зниження ціни газу до 6,99 грн за кубометр відбудеться в лютому, а населення побачить його вже в платіжках за лютий вже в березні. Про це він розповів в інтерв'ю ЕП.

"Є така проблема, тому що знижені платіжки за лютий прийдуть тільки в березні. До речі, якщо б ми нічого не зробили, то за лютий в березні вони отримали б ще більші платіжки, приблизно на чверть".

На питання, звідки взялася цифра 6,99, в.о. міністра відповів:

"Пояснення дуже просте. Міністерство провело аналіз. Ми побачили, що найнижча ціна на ринку була 6,99 гривень (з 58 компаній таку ціну пропонував тільки херсонський ТОВ" Газ ап ". - ЕП). Тобто компанії встановили її добровільно. При цьому ми бачили, як монополісти, приватні компанії, так звані облгазсбити, задирали ціну до 10,8 гривні, а середній рівень був більш 9,5 гривні. Фактично вони зловживають своїм домінуючим становищем, задираючи націнку », - сказав він.

Читайте також: Україна не буде закуповувати газ безпосередньо з РФ - Шмигаль

Кабінет міністрів прийняв постанову, якою встановив граничну ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Таке рішення уряд прийняв під час позачергового засідання 18 січня.

Подробиці того, до чого можуть привести газові новації уряду читайте в тексті Агіі Загребельського і Юлії Самаєвої "Все по 6,99! Велика газовий розпродаж" на ZN.UA.