UA / RU
Підтримати ZN.ua

План Пріцкер: посадовиця назвала п’ять умов для успішної відбудови України

Відновлення України потребує чіткого плану і зацікавленості держави у його реалізації.

Спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер представила план із п'яти умов, які мають забезпечити успішну відбудову держави. За її словами, Україна визначатиме своє майбутнє не тільки тим, як вона виграє у війні проти Росії, а радше тим, як вона виграє мир.

Про це вона сказала під час підсумкової конференції в інституті Брукінс, пише «Голос Америки».

Читайте також: Скільки коштуватиме відбудова зруйнованих війною міст України та що треба врахувати

План Пріцкер виглядає так:

  1. Єдиний проєкт планування реконструкції України.
  2. Швидке збільшення кількості готових проєктів.
  3. Антикорупційні реформи.
  4. Міжнародні інвестиції в Україну.
  5. Повернення українців із-за кордону.

Зокрема Пріцкер наголошує на потребі термінового урядового планування реконструкції України як єдиного проєкту. Вона додала, що відсутність координації між різними відомствами гальмує процес відновлення.

Як приклад посадовиця навела відбудову енергосистеми України, де без чітких пріоритетів важко координувати зусилля держав, які хочуть надати допомогу.

Для впровадження цього пункту мають бути заучені кваліфіковані експерти, інженери, планувальники, менеджери, котрі матимуть можливість працювати разом із держслужбовцями.

На думку Пріцкер, також необхідно визначити одну людину, яка має повагу у світі, щоб вона відповідала за координацію планів відповідно до євроатлантичних прагнень Києва, а також стане «містком» між Україною та міжнародними партнерами для залучення капіталу.

Другий пункт

Після створення єдиного плану відбудови необхідні будуть люди, котрі здатні підготувати інвестиційні проєкти та реалізувати їх.

Посадовиця запевняє, що союзники та приватні донори зможуть надавати технічну підтримку, але кількість проєктів варто збільшити у десятки разів.

Натомість українська влада має підвищити прозорість процесів і ознайомити всі зацікавлені сторони у масштабах і можливостях держави і приватних ініціатив із реконструкції на регіональному та національному рівнях.

Третій пункт

Важливим кроком, на думку Пріцкер, є продовження антикорупційних реформ, оскільки це має вплив на масштаби інвестицій, здатних забезпечити процвітаючу економіку.

Вона похвалила низку українських зусиль у цьому напрямку, проте цей темп потрібно зберігати і зосередитися на виконанні усіх зобовʼязань для вступу у Європейський Союз. За її словами, проблеми на митниці і в податковій службі гальмують процес. Пріцкер порадила зміцнювати антикорупційні органи, щоб бізнес охочіше заходив в Україну.

Читайте також: Молдова готова стати стратегічним хабом для відновлення України — Санду

Четвертий пункт

Світ має виділити більше капіталу для інвестування в Україну, вважає спецпредставниця США з питань економічного відновлення.

За оцінками Світового банку, до початку російських ракетних і дронових атак по енергетичній інфраструктурі України у березні цього року, для реконструкції зруйнованих об’єктів необхідно було 486 мільярдів доларів.

Від G7 Україні передадуть близько 50 мільярдів доларів із заморожених активів РФ, однак Пріцкер вважає, що ці видатки допоможуть лише у короткостроковій перспективі, а для «гри в довгу» потрібно фінансування реконструкції покласти на Росію.

Спецпредставниця США пропонує поєднати цей крок разом із приватними інвестиціями для прискорення розвитку економіки.

Важливою умовою для залучення великого бізнесу вона назвала страхування воєнних ризиків на різних українських територіях в залежності від того, як сильно вони постраждали від бойових дій.

«Навіть під час війни інвестицію в Україну повинні мати чіткі оцінки ризиків. Водночас дві третини території Україна не постраждали від війни”, – додала Пріцкер.

П'ятий пункт

Американська посадовиця підкреслила, що важливою передумовою для успішного відновлення є повернення людей із-за кордону, оскільки держава потребує робочу силу.

Наразі близько 4,9 мільйона українців вимушено виїхали з України, проте, за оцінкою Центру економічної стратегії, 57% планують повернутися. Водночас це процес залежатиме від того, наскільки швидко відбудеться відбудова постраждалих територій.

Також Пріцкер підкреслила, що Україна повинна забезпечити фізичні, психологічні, соціальні потреби людей, котрі приймуть рішення повернутися додому.

Ще одним аспектом є потреба перенавчати жінок для роботи на вакансіях, які традиційно вважалися «чоловічими»

У підсумку Пріцкер сказала, що міжнародні партнери мають допомогти втілити в життя “українську мрію”, проте найперше держава повинна бути зацікавлена у цьому і очолити процес відновлення.

Днями посадовиця також говорила, що Сполучені Штати заохочують українську владу для збільшення прибутків зосередитися на реформі митниці та боротьбі із сірими ринками, а не підвищенні податків для населення.

Нагадаємо, Пенні Пріцкер заявила, що для вирішення проблем із генерацією електроенергії, які виникли через постійні російські обстріли, Україні потрібно нарощувати потужності атомної енергетики.

Читайте також: Зворотний квиток на Батьківщину: умови повернення біженців змінилися

Українська економіка показала певну здатність до відновлення і на другий рік війни навіть зросла. Але рівень мобілізації фінансових, трудових і виробничих ресурсів України залишається низьким, що суттєво обтяжує наші подальші перспективи. Не бути надміру оптимістичними закликає нас Іван Богдан у статті «Економічне падіння та відновлення України».