UA / RU
Підтримати ZN.ua

П'ятий пакет санкцій у дії: Європа припиняє купувати вугілля в Росії

Попри енергетичну кризу, члени Євросоюзу готові пришвидшити темпи скорочення використання викопного палива. 

Країни - члени Євросоюзу відсьогодні, 10 серпня, припиняють купувати вугілля в Росії. Обмеження імпорту сировини було узгоджене ще в рамках п'ятого пакету санкцій у квітні поточного року. Попри енергетичну кризу, в Європі вбачають у цьому можливість скоротити споживання викопного палива, про це під час брифінгу повідомив речник Єврокомісії Ерік Мамер.

«Як не парадоксально, але російське вторгнення в Україну допоможе нам прискорити відхід від викопного палива», - заявив речник.

Читайте також: Вже в найближчий тиждень Україна подвоїть експорт електроенергії в Євросоюз

Європейські країни, ще до початку повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну, погодили намір побудувати екологічно безпечну економіку до 2050 року. Через це більшість країн Євросоюзу скоротили виробництво електроенергії за допомогою вугілля, адже це спричиняє значні викиди вуглецю в атмосферу. Проте через ситуацію, яка склалася у 2022 році, ЄС дозволили тимчасово повернутися до використання викопного палива, аби зменшити вплив стрімкого зростання цін на енергоносії.

Читайте також: Європі до кінця цього року загрожує жорстка енергетична криза — The Economist

За попередніми оцінками, обмеження торкнуться 25% російського експорту вугілля. Замість РФ, Євросоюз імпортуватиме сировину з ПАР, Колумбії та Австралії. Натомість Росія знайшла «нових клієнтів», Індія та Туреччина готові купувати в неї викопне паливо.

Європа ж намагається зменшити наслідки енергетичної кризи та зменшити вплив залежність від російського палива шляхом збільшення імпорту нафти з Саудівської Аравії та Іраку.