UA / RU
Підтримати ZN.ua

П'ять країн ЄС пропонують обмежити імпорт ще більшої кількості продуктів з України

Йдеться про яйця, м'ясо, молоко та інші продукти.

Міністри сільського господарства Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини звернулись до Європейської комісії з листом  щодо вжиття  необхідних кроків для протидії порушенням на ринках країн-членів Європейського Союзу, які найбільше постраждали від збільшення імпорту сільськогосподарської та харчової продукції. з України, повідомляє польська агенція PAP.

Листа посадовці скерували віце-президенту Єврокомісії, єврокомісару з питань торгівлі Валдісу Домбровскісу та єврокомісару з питань сільського господарства Янушу Войцеховському

У документі міністри вкотре звернули увагу ЄК на зростання імпорту сільскогосподарської продукції з України, що спричиняє серйозні ринкові збурення та завдає шкоди сільгоспвиробникам ЄС, надто — в державах-членах, які межують з Україною.

Вони поскаржились, що це питання неодноразово порушувалось на засіданнях Ради ЄС із сільського господарства та рибальства, однак досі не було належним чином розглянуте. Подані пропозиції щодо врегулювання цієї проблеми розглядаються, однак, на умку авторів листа, їх недостатньо.

«Ми не можемо прийняти ситуацію, коли весь тягар управління збільшенням імпорту лежить на кількох країнах-членах ЄС», — заявили міністри.

Читайте також: Єврокомісія пропонує ще 100 млн євро фермерам з ЄС для вирішення проблеми імпорту зерна з України

Міністри заявили, що запропонований винятковий запобіжний захід у вигляді дозволу імпорту лише для транзиту до решти ЄС та решти світу має охоплювати ширший спектр продуктів, ніж пшениця, кукурудза, насіння ріпаку чи соняшнику.

«Ми пропонуємо розширити сферу його застосування також на соняшникову олію, борошно, мед, цукор, м'які фрукти, яйця, м'ясо, молоко та молочні продукти.», — йдеться у документі.

Окремо п’ять держав Євросоюзу просять продовжити ці заходи і після того, як дія чинної постанови про скасування мит на товари з України припиниться у червні цього року  та якнайшвидше підготувати черговий пакет підтримки для постраждалих фермерів, а також запровадити механізм автоматичної підтримки в аналогічних ситуаціях у майбутньому.

Першою імпорт українського зерна заборонила Польща, мотивуючи рішення захистом польських фермерів. До неї пізніше приєдналися Угорщина та Словаччина. Про аналогічні наміри оголосили Болгарія та Румунія. Єврокомісія відреагувала на зі заборони заявою про неприпустимість таких односторонніх дій з боку урядів країн ЄС.

Як повідомлялось, Брюссель готує екстрені обмеження на імпорт українського зерна до п'яти країн ЄС.

Ще торік було очевидно, що, попри світове зростання цін на пшеницю та продовольчі ризики для цілої низки країн, половина українського зерна, яке так важко вивозити з країни, експортується із неадекватним дисконтом. Супердешеве українське зерно, опиняючись на європейському ринку, суттєво знизило прибутки місцевих виробників, вони просто не в змозі конкурувати ані за ціною, ані за кількістю із українським збіжжям. Детальніше про те, чому «У ЄС не раді українському зерну, і це не суто ринкове питання» розповідає Юлія Самаєва.