UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пивоварський попередив, що блокування російських фур загрожує позовами до СОТ проти України

Через РФ їздить у сім разів більше українських вантажівок, ніж російських через Україну

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський запевнив, що Україна не блокує вантажівки з російською реєстрацією, а також попередив, що блокування транзиту може призвести до позовів до Світової організації торгівлі (СОТ).

Відповідні заяви глава Мінінфраструктури зробив у ефірі телеканалу "Інтер" увечері в неділю, 28 лютого.

"Наші європейські партнери у разі, якщо буде блокування транзиту, можуть подати позови до СОТ проти України за блокування транзиту", – підкреслив міністр.

Пивоварський зазначив, що за міжнародними правилами "транзит не має кордонів", тому його блокування заборонено. Отже, Україна не вдається до подібних заходів.

"Блокади немає, є висловлювання позиції активістів від партії "Свобода"... Автомобілі з російською реєстрацією, які з 25 лютого заходили на територію України з Європейського Союзу, Білорусі або РФ або вже виїхали за межі України, або продовжать рух завтра", – повідомив міністр.

Він також уточнив, що через територію Росії транзитом їде в сім разів більше українських фур, ніж російських через Україну.

Раніше Мінінфраструктури заявило, що протестні акції не блокують рух вантажівок РФ. У тексті свого повідомлення Міністерство інфраструктури закликало тих перевізників, які зупинили свої транспортні засоби, побоюючись блокади, продовжувати рух.

Мининфраструткуры виступило з такою заявою у зв'язку з тим, що вранці в суботу, 27 лютого, активісти "Свободи" заблокували проїзд 14 вантажівок на Буковині. 26 лютого ВО "Свобода" заявило, що в суботу відновило блокування руху російського вантажного транспорту по території України.

Читайте також: Україна запевнила ЄС, що забезпечить транзит російських фур

24 лютого російська делегація в СОТ звинуватила Україну в порушенні норм свободи транзиту.

Примітно, що цю заяву було зроблено після того, як Київ і Москва домовилися про відновлення вантажоперевезень з 25 лютого.

В Україні з 11 лютого почалася громадянська блокада вантажного транспорту Російської Федерації. Її підтримали активісти у багатьох областях.

14 лютого Росія повністю заборонила рух українських вантажівок по своїй території. 15 лютого Україна офіційно припинила транзит вантажівок з Росії.

З 18 лютого Україна і Росія домовилися про безперешкодне взаємне повернення тих вантажівок, які в результаті призупинення транзиту залишилися на території Росії/України або сусідніх країнах на кордоні.