UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після закінчення опалювального сезону Мінсоцполітики перевірить, хто отримував субсидії та держвиплати

За результатами перевірки можуть не лише призупинити виплати, а й стягнути раніше виплачені кошти.

Кабінет міністрів проведе перевірку одержувачів субсидій і державних виплат після завершення опалювального сезону, і за її результатами може не лише призупинити виплати, а й стягнути раніше виплачені кошти. Про це в ефірі телеканалу "Дом" розповіла міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

За словами міністра, після закінчення опалювального сезону відбудеться верифікація, буде проведений аналіз, хто був одержувачем субсидій, якими були тарифи, ціни та доходи домогосподарств.

"Тоді ухвалюватимутьсяя рішення [чи доцільною була виплата субсидії]. Але сьогодні правила не змінюються, кошти є. Програма працююча, й сьогодні люди користуються нею. До речі, середній розмір субсидії 1 800 грн. 1 800 грн — це середній розмір субсидії, який отримує домогосподарство, коли йому потрібна підтримка", — зазначила Лазебна.

Крім того, Кабмін хоче посилити перевірку одержувачів держвиплат. За їхніми результатами можуть не лише призупинити виплати, а й стягнути раніше виплачені кошти.

Читайте також: Мінфін відзвітував щодо порушень одержувачами соцвиплат

"Ми маємо певні причини, за якими гадаємо, що ці люди не зовсім потребують державної підтримки. Що таке державна підтримка? Це, коли ми з вами сплачуємо податки, і ці податки розподіляються на людей, кому вони потрібні. Наприклад, якщо людина звертається за субсидією, а перед цим зробила покупку на понад 50 тис. грн. Справедливо [відмовити у субсидії]? Справедливо. Якщо, наприклад, людина має депозит у 100 тис. грн. Якщо людина має два й більше житлових приміщень і здає їх в оренду, то чому ми з вами оплачуватимемо субсидію? Або має автомобілі, транспортні засоби, що "молодші" за 5 років. Є умови, за яких субсидія не надається. Бо це про справедливість. А люди у нас дуже чутливі до справедливості. І тому я вважаю, що це справедливо", — продовжила вона.

Так, якщо громадянин має депозитний рахунок, а за депозитним рахунком виплачується відсоток, то в такому разі субсидію держава не надасть.

Щоправда, в Мінсоцполітики обіцяють не узагальнювати та розбиратися по конкретних випадках.

"Ми завжди входимо в ситуацію. Наприклад, людина накопичує собі на лікування. Ми довго дискутували, а якого розміру має бути депозитний рахунок, щоби людина вже не претендувала на субсидію. Ми подивилися, що, дійсно, наші люди іноді збирають на лікування, або ще на якісь такі життєві потреби і обставини – тоді треба входити в ситуацію індивідуально. Але, якщо це звичайний депозитний рахунок, якщо людина має такі коштовні речі, то ми субсидію не надаємо. Субсидія, як і пенсія, – це дуже індивідуальна справа. І ми багато нюансів виправляємо, виходячи з практики", – додала Лазебна.

За словами Лазебної, із держбюджету на субсидії у 2022 році було виділено на 10 млрд грн менше, ніж минулого року, щоби допомогу від держави отримували саме ті, хто її потребує.

Наразі в Україні одержують субсидію 2,7 млн домогосподарств. Наприкінці 2021 року з держбюджету на початок опалювального сезону було виділено 12 млрд грн.

"Тепер стосовно коштів. По-перше, наприкінці минулого року нам дали 12 млрд [на субсидії] із держбюджету на початок опалювального сезону. У нас залишалися кошти, ми за ті кошти профінансували січень. Тобто у нас січень профінансований за кошти минулого року. Крім того, яким був 2021 рік? Це був складний, карантинний рік. І майже цілий рік працювала програма 50% – ми за кожні основні житлово-комунальні послуги (як на газ для приготування їжі, на електроенергію, на воду) давали збільшені соціальні нормативи", – зазначила вона.

У 2022 році пільгові нормативи для субсидіантів набувають чинності лише коли вони опиняються у "червоній зоні" карантину.

"Тобто у 2021 році майже повний рік працювала ця програма 50%. А цього року вона більш гнучка. Як область переходить до "червоної зони", програма вмикається, субсидіантам нараховують на 50% збільшені соціальні нормативи на певні послуги. Все пораховано, все йде вчасно. Фінансування іде планово, у нас немає жодного збою. Опалювальний сезон ми проходимо спокійно", – пояснила глава Мінсоцполітики.

Нагадаємо, у 2016 році субсидії в Україні отримувало кожне третє домогосподарство. Про це писала Юлія Самаєва в матеріалі - "Субсидії: нова суспільна змова".

З тих пір отримувачі субсидій та держдопомоги не раз проходили верифікацію, а їх кількість суттєво скоротилася.