UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пільги на оплату комунальних: яка знижка передбачена для «дітей війни»

Для цього треба відповідати певним критеріям.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці мають оплачувати комунальні послуги. Деякі категорії громадян мають право на пільги на оплату комунальних. Середи них особи зі статусом «діти війни».

Читайте також: Соціальний захист: які пільги передбачені для УБД

Видання «На пенсії» розповіло, як їм оформити знижку та що для цього потрібно.   

Оплата комунальних послуг особами зі статусом “діти війни” здійснюється з 25-відсотковою знижкою, проте існують деякі обмеження для надання такої пільги. Пільги дітям війни надаються на оплату всіх комунальних послуг крім послуги з управління багатоквартирним будинком.

Знижка нараховується тільки на одну особу – дитину війни – без врахування інших осіб (членів сім’ї), що проживають разом з пільговиком.

Умови для надання пільг дітям війни

Пільги на оплату комунальних послуг надаються тільки особам з низьким доходом, який дає право на податкову соціальну пільгу.

У 2024 році його розмір становить 4240 грн. Обчислюється ця сума як середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні 6 місяців в розрахунку на одну особу.

Тобто, для визначення розміру доходу необхідно скласти усі доходи усіх членів сім’ї за пів року, а потім поділити їх на 6 місяців та на кількість членів сім’ї, що проживають разом.

В разі, якщо особа зі статусом дитина війни підтвердить у Пенсійному фонді рівень доходу нижче встановленого ліміту, їй буде встановлена знижка на період у 12 місяців.

До сукупного доходу пільговика включаються:

До соціальної допомоги та сукупного доходу не враховуються деякі одноразові виплати:

Якщо до складу сім’ї входить працездатна особа, що не працює та не має доходів (крім студентів та солдат строковиків), до сукупного доходу враховується щомісячний дохід в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2024 році – 3 028 грн).

Якщо член сім’ї є фізичною особою-підприємцем, що сплачує єдиний податок, до сукупного доходу за місяць враховується:

Як отримати пільгу на оплату комунальних послуг

Для отримання знижки на оплату комунальних послуг дитині війни необхідно надати наступні документи:

Якщо через 12 місяців обставини, які є підставою для надання пільги дітям війни не змінилися, для продовження пільги подаються лише декларація і довідки про доходи.

Часто поняття «житлова субсидія» та «пільга на житлово-комунальні послуги» плутають та навіть вважають, що це різні назви однієї і тієї ж виплати. Нагадаємо, чим вони відрізняються та що в них спільного.