UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пільги для УБД: які передбачені та як скористатися

Пояснення дав юрист.

Військові, які стали на захист нашої країни, з перших днів війни, яку розпочала Росія, мають право на низку пільг. Фахівці юридичної фірми «Василь Кісіль і партнери» пояснили NV, які передбачені для учасників бойових дій та ветеранів та як їх отримати.

Читайте також: Бронювання військовозобов’язаних: що змінилося у лютому

Безкоштовні ліки

Цією пільгою можуть скористатись особи, які мають статус учасника бойових дій та особи, які стали інвалідами внаслідок війни. Вони можуть одержати такі медичні препарати:

Ветерани можуть одержати ліки:

Щоб отримати ліки безплатно, ветеран має пред’явити такі документи:

Законодавством не встановлені обмеження щодо кількості ліків, які ветеран може отримати безплатно.

У разі відмови у безоплатній видачі ліків, які мають бути в наявності в аптеці/лікарні, ветерани можуть звертатись на гарячу лінію НСЗУ за телефоном 16−77.

Безоплатне зубопротезування

Винятком є протезування з дорогоцінних металів. Пільга діє для осіб, які мають статус учасника бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Умови отримання пільги визначають місцеві програми соціальної підтримки строком на один календарний рік. Для ознайомлення з умовами отримання пільги (порядком постановки в чергу, переліком необхідних документів, переліком закладів охорони здоров’я) ветерану слід звернутися до органу місцевого самоврядування та/або до держадміністрації за місцем його/її проживання.

Також місцеві програми соціальної підтримки встановлюють обмеження щодо суми коштів, розрахованих на одну особу, яка одержує пільгу.

Безоплатне санаторно-курортне лікування або компенсація його вартості

Право отримати компенсацію за лікування в санаторіях або курортах мають особи з підтвердженим статусом УБД та особи з інвалідністю внаслідок війни. Щоправда, зараз пільга не надається у зв’язку з воєнним станом.

Щоб отримати путівку на таке лікування, ветеран повинен перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим або фактичним (для внутрішньо переміщених осіб) місцем проживання.

Щоб стати на облік необхідно подати до органу соціального захисту населення такі документи:

Особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на позачергову путівку та компенсацію вартості проїзду до санаторно-курортного закладу та назад залізничним та автомобільним транспортом загального користування. Для цього людина має надати проїзні квитки. У разі проїзду залізничним транспортом відшкодовується лише вартість квитка у плацкартному вагоні.

Компенсацію можна отримати за санаторно-курортне лікування терміном до 21 дня. Зазначена пільга є доступною лише один раз на рік. За бажанням ветерана йому виплачується грошова компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Така компенсація виплачується один раз на два роки з дня звернення з заявою про виплату грошової компенсації, якщо особа протягом двох років не одержувала безоплатних санаторно-курортних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань.

Розмір грошової компенсації становить: 100% (для осіб з інвалідністю I і II групи) та 75% середньої вартості путівки (для осіб з інвалідністю ІІІ групи).

Для отримання компенсації потрібно подати до органу соціального захисту населення за місцем обліку такі документи:

Інші пільги

Також ветерани мають право на такі безоплатні пільги:

Нагадаємо, з чого складається грошове забезпечення військовослужбовців. Є кілька важливих складових.