UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підвищення зарплат та індексація пенсій в Україні: як населення оцінює своє фінансове положення

Більше ніж 40% громадян часом не вистачає грошей на одяг. 

ZN.UA за допомоги Центру Разумкова опитало українців щодо їхнього фінансового положення. Виявилось, що майже 10% населення не вистачає на їжу. Про це йдеться у новій статті Юлії Самаєвої, редакторки економіки ZN.UA, - "Чверті працюючих грошей вистачає тільки на їжу. Дійсно, чому б не підвищити їм податки". 

Так, на питання «Яке із тверджень найточніше відповідає фінансовому стану вашої сім'ї?» більш як 48% обрали варіант «Вистачає на їжу і одяг, але для купівлі чогось дорожчого (наприклад, побутової техніки) доводиться відкладати».

Трохи більше 32% відповіли, що «На їжу вистачає, але купувати одяг уже важко», 9% обрали «Нам не вистачає грошей навіть на їжу», 7,4% зазначили, що їм «Вистачає на все, заощаджень вимагають лише дуже дорогі покупки (наприклад, авто)». Лише трохи більше 1% вказали, що сім'я може собі дозволити все, що забажає.

«Так, ми пам’ятаємо, що українці не хвальки і, радше, прибіднятимуться, але 9% сімей, яким не вистачає грошей навіть на їжу, як і 32%, яким тільки на їжу і вистачає, — дуже сумний результат», - вважає авторка.

Щоправда в Нацбанку інша думка щодо доходів українців. Так, відповідно до останнього «Звіту про фінансову стабільність», реальні доходи населення помітно зростають: «Середньомісячна заробітна плата в І кварталі 2024 року зросла на 22,5% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Поетапне підвищення мінімальної заробітної плати на початку року та в квітні, збільшення виплат у бюджетній сфері, підвищення грошового забезпечення військовослужбовців на 10% у річному вимірі та індексація пенсійних виплат позитивно впливають на загальний рівень доходів». А значне сповільнення інфляції, впевнені в НБУ, є додатковим чинником, що сприяє зростанню реальних доходів населення. 

Однак доволі гнітючі результати опитування, включно з 41% сімей, які буквально виживають, ми отримали вже після підвищень, збільшень та індексацій. Звісно, стан справ у працюючих кращий, там тільки чверті родин (25,2%) вистачає грошей лише на їжу. Більшість (56,9%) може дозволити собі їжу й одяг, а на купівлю чогось дорожчого вже має відкладати.

З іншими матеріалами Юлії Самаєвої, редакторки економіки ZN.UA, можна ознайомитися за посиланням.