UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підвищення податків цього року буде, при цьому "заднім числом" і не останнє – депутат

До законопроєкту про підвищення податків повернули ініціативу про збільшення податків для банків. 

Профільний комітет ВР в понеділок, 16 вересня, розгляне та ухвалить законопроєкт про підвищення податків до повторного першого читання. До проєкту закону повернули норму про збільшення податку на прибуток банків у 2024 році з 25% до 50%. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

"Зранку понеділка збереться податковий Комітет ВРУ та прийме до повторного першого (читання - ред.) чергову версію урядового законопроекту про підвищення податків 11416-д... Коротко: там в середині теж що і було в попередньому законі (який провалили), плюс, підвищення податку на банки", - зазначив він. 

Він вказав на основні зміни законопроєкту 11416-д:

Він також припустив, що до жовтня закон в цілому не буде прийнято. Відтак, скоріш за все, впровадження буде «заднім числом» з 01 жовтня.

Як результат, вказані зміни до законодавства цього року принесуть в держбюджет 58 млрд, та 137 млрд грн в наступному.

"Останнє- якщо подивитися на цифри бюджету, очевидно що таке підвищення не покриває всіх потреб на наступний рік. Тому якщо не буде 50 млрд $ гранту від G7, то очевидно що повернуться до подальшого підвищення податків", - додав він. 

Читайте також: Депутати ВР вважають, що українцям не потрібні пільги при оподаткуванні міжнародних посилок

Напередодні Кабмін затвердив проєкт держбюджету на 2025 рік. Цілком очікувано, що головними акцентами нового бюджету стали: оборона та безпека, соціальний захист та економічній підтримці. Серед іншого, обмінний курс гривні до долара буде на рівні 45,0 грн/дол. Для порівняння, у 2024 році середній курс очікується на рівні 40,8 грн/дол.