UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підвищення податків: Гетманцев припускає підвищення ПДВ, і МВФ не проти

За словами депутат "скорочення споживання" позитивно впливає на інфляцію. 

Дуже скоро в Україні почне діяти закон щодо підвищення податків, щодо процедура прийняття законопроєкту ще не завершена - до речі, сьогодні, 15 жовтня, Рада розблокувала підписання законопроєкту. Однак депутати не виключають наступну хвилю підвищення податків, зокрема ПДВ. Про те, чому ВР  зупинилася на підвищенні військового збору, і відкинула збільшення ПДВ розповів у інтерв'ю Данил Гетманцев, голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, для ЕП. 

Під час бесіди з депутатом журналіст зазначив, що підвищення військового збору на 1 відсотковий пункт дасть близько 30 мільярдів гривень, а ПДВ – 45-46 мільярдів. Але Гетманцев назвав дві причини рішення ВР. 

"По-перше, щодо білого чи небілого бізнесу: всі податки в країні сплачує білий бізнес. І ПДВ також сплачує той, хто продає в білу. Якщо ти завозиш iPhone з-за кордону "в чорну", то ти не сплачуєш ПДВ. І тому питання про те, який з цих податків абсолютно білий достатньо маніпулятивне, бо і там, і там є чорна частина. По-друге, ПДВ має свої недоліки, такі, як безпосередній вплив на інфляцію. Військовий збір позитивно впливає на інфляцію, бо він скорочує споживання. І у першого, і у другого податків є свої прихильники та критики. Ми не чули критику підвищення ПДВ лише тому, що цього податку не було у законі", - зазначив він. 

Депутат додав, що дискусія щодо підвищення ПДВ наразі триває, і цілком можливо, що скоро цей податок також зросте. МВФ не проти такого підвищення. 

"Я особисто, безвідносно до своєї посади, прихильник підвищення ПДВ. Але це не означає, що ми обрали хибний варіант. Тому що і там, і там є плюси та мінуси. На жаль, ця дискусія ще не закрита. Я просто хочу процитувати слова міністра фінансів, який зазначив, що у випадку, якщо між першим та другим читанням державного бюджету на 2025 рік критично збільшаться видатки, то нам необхідно буде повернутися до питання підняття саме ПДВ. І це в межах домовленості з МВФ", - сказав він. 

Читайте також: Історичне підвищення податків: юридичне управління ВР вважає, що законопроєкт не відповідає Конституції

Про те, як так вийшло, що в цьому законопроекті надприбутки банків додатково не оподатковуватимуться, а ваші зарплати – аж бігом, аналізувала Юлія Самаєва у статті «Зміна податків в Україні: нехай бідні платять».