UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підвищення акцизів на сигарети не гарантує зростання бюджетних надходжень

Для цього потрібні додаткові заходи.

Незважаючи на підвищення акцизних ставок, тютюнові компанії продовжують знижувати вартість своєї продукції - за останні два місяці максимальні роздрібні ціни на сигарети впали на 2-3 гривні.

За оцінками експертів, зниження середньозваженої ціни на ринку на 1 гривню з пачки призводить до бюджетних втрат в розмірі близько 800 млн грн на рік. Очевидно, що одного підвищення акцизів не достатньо для того, щоб бюджетні надходження зростали, а сигарети ставали менш доступними. Експерти пропонують ввести мінімальну ціну на сигарети.

"Зниження вартості сигарет у цьому разі пояснюється, з одного боку, тим, що виробники намагаються розширити ринок і ведуть цінову боротьбу за споживача. З іншого - це своєрідна корпоративна війна, яка завжди була на тютюновому ринку. З погляду суспільного здоров'я, найефективнішим є саме підвищення ціни. Є кілька варіантів, як цю ціну підвищити. Один, який Україна вже використовує й використовуватиме, - підняття акцизів. Другий, який також часто застосовують, - установлення мінімальної роздрібної ціни, нижче за яку виробники просто не можуть продавати сигарети. На сьогодні це оптимальні варіанти впливу на ціну та найкращий спосіб боротьби з тютюнокурінням", - пояснила DT.UA Ангела Бочі, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень.

Тютюнові кампанії пояснюють, що перед кожним підвищенням акцизів свідомо працюють "на склад", виробляючи рекордні партії продукції, на які нараховуються діючі податки, а не невдовзі підвищені. Формально, "буква" закону не порушується. Але в результаті, після вступу в силу нових ставок податків, продукція за старими цінами знаходиться в роздробі ще багато місяців, дозволяючи їм знижувати ринкову вартість. Керівник "Українського центру з контролю над тютюном" Андрій Скіпальський вважає неприпустимим, що сигарети в країні дорожчають повільніше, ніж масло, хліб та цукор. Більш того, це прямо суперечить Рамковій Конвенції ВООЗ боротьби проти тютюну.

Введення мінімальної роздрібної ціни з наступного року, наприклад, може призвести до зростання середньозваженої ціни на ринку мінімум на 2 грн і створити додатково близько 1,6 млрд грн податкових надходжень до 2016-м. В результаті доступність сигарет скоротиться, а вартість тютюнової продукції і, відповідно, бюджетні надходження від галузі гарантовано підвищаться.

Докладніше читайте в статті Розплата за примітивізм: ні здоров'я, ні грошей у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".