UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підрядником для відбудови «Охматдиту» обрали фірму із трійки найдорожчих пропозицій

В благодійному фонді кажуть, що проводили не тендер, а обирали найкращих. Тільки і тут є деякі нюанси

Підрядником з відбудови Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» обрали компанію, яка запропонувала одні з найвищих цін – ТОВ «Буд-технолоджі» із Запоріжжя із кошторисом 307 млн грн, пишуть «Наші гроші».

Про результати тендеру відбудови лікарні, яка серйозно постраждала від російського ракетного обстрілу 8 липня, повідомив НДСТ «Охматдит» на сторінці Facebook.  При цьому зазначається, що «Благодійний фонд «Охматдит» проводив не тендер, а «приватний конкурс, організований із метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами». Однак на які критерії спирались при виборі підрядника, не повідомляється.

Як проаналізували журналісти, серед усіх 14 учасників конкурсу пропозиція переможця була третьою  із найдорожчих. Низка інших учасників пропонували провести роботи дешевше, в діапазоні від 42 до 286 млн грн. При цьому з десяти дешевших пропозицій щонайменше сім містили повністю заповнені комерційні пропозиції з вказанням цін за різні види робіт.

Читайте також: Експерт: Для контролю за коштами на відновлення "Охматдиту" слід створити Опікунську раду, куди увійдуть головні донори

За даними «Наших грошей» від учасників конкурсу, у фінал «конкурсу» відібрали  три фірми –  «ДАК» (310 млн грн), «Буд-технолоджі» (307 млн грн) та «Мега профіт груп» (220 млн грн). З ними проводили онлайн-зустрічі та аналіз документації. На цій підставі і обрали переможця.

Водночас під час відбору у благодійному фонді проігнорували низку недоліків у пропозиціях обраної компанії. Так,  «Буд-технолоджі» передбачила оренду лише такої будівельної техніки, як автокран «Камаз», MAN з маніпулятором та Екскаватор JCB, але жоден із них неможливо використати для робіт монтажу фасадів вище другого поверху.

Найбільше грошей передбачили в компанії на ремонт фасадних композитних панелей «Reynaers» та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями. Кожну із позицій в компанії оцінили на суму понад 100 мільйонів гривень, хоча конкуренти пропонували провести ці роботи за вдвічі нижчу ціну.

Окрім цього фірма «Ріола-модуль», яка збудувала раніше цей корпусу, у своїй тендерній пропозиції (179 млн грн) зазначила, що після ракетного удару уже безкоштовно відремонтувала так звані «чисті приміщення» (операційних тощо) – замінила конструкції стін та стель, пошкоджений лінолеум.

«Це вказувало на те, що обсяги ремонту за гроші благодійників вже можуть бути завищені», - зазначають журналісти.

Читайте також: Латвія хоче передати «Охматдиту» медичну допомогу

ТОВ «Буд-технолоджі» зареєстровано у Запоріжжі зі статутним капіталом 5 тисяч гривень. Участі у державних тендерах компанія не брала.

Як приклад аналогічних робіт фірма надала договір підряду з ТОВ «Крам-інвест» на будівельні роботи щодо клініки в Запоріжжі по вул. Святого Миколая, 27. Ці роботи виконувала компанія запорізького забудовника  Марка Марченка Sensar.

Сьогодні власником і керівником «Буд-Технолоджі» є Василь Кобизь, який зареєстрований в селі Братське Запорізької області. Раніше копанією керувала Ольга Шаленна, яка є матірю Євгена Шаленного, давнього партнера запорізького забудовника Марка Марченка.

Марк Марченко і Євген Шаленний з 2015 року розвивали у Запоріжжі місцевий осередок партії «Самопоміч».

У 2017 році Марченка затримували за фіктивні акти виконаних робіт по будівництву в Запоріжжі та Мелітополі на суму 87 млн грн.

У 2022 році виявилось, що «Буд-Технолоджі» і Sensar отримали землю у передмісті Львова нібито для будівництва реабілітаційного центру для воїнів АТО. Однак виявилось, що 99% площі забудови мав зайняти торгово-розважальний центр.