UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підрив Каховської ГЕС: коли очікують критично високий рівень води

Наразі в Херсоні ситуація контрольована.

Вода з Каховської ГЕС пройшла половину шляху. Критично високий рівень очікується близько 11 години ранку, заявив в ефірі телемарафону голова Херсонської облради Олександр Самойленко.

За його словами, на даний час частково підтоплена Тягинка, яка розташована на пів дороги до Херсона. Хоча в самому місті немає критичної ситуації.

«Мікрорайон Острів дійсно буде частково підтоплений, ми до цього готуємось - ДСНС працює в повному обсязі. Піднялися служби санітарно-епідеміологічного режиму, тому що вода несе за собою той бруд, який може вплинути на людей. Всі лікарні сьогодні в готовності. Паніки не існує. Ще від 20 жовтня відомо про можливість мінування цієї електростанції, греблі, тому херсонська влада готова до події, яка відбулася сьогодні вранці», – сказав голова облради.

Також він зазначив, що першочергово евакуйовуватимуть жителів населених пунктів Бериславського та Херсонського районів, які розташовані в низинах річок Дніпро та Інгулець.

«Ситуацію ми бачимо, всіх, хто потребує, буде евакуйовано, особливо з сіл Тягинка, Львове, Дар'ївка, можливо, Інгулець і частково - обласного центру. Евакуація – це не обов'язково виїзд в інші населені пункти, бо спад води прогнозують вже після першої доби, і ми будемо бачити ситуацію, що далі робити», – додав він.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: замість реагувати на спричинену росіянами катастрофу ООН святкує день російської мови

Нагадаємо, в ніч на 6 червня російські військові підірвали дамбу на Каховській ГЕС. За словами місцевих жителів, вибух був лише один, але після нього конструкції почали руйнуватися одна за одною. Містам та селищам нижче по Дніпру загрожує затоплення. Влада Херсонської ОВА оголосила про термінову евакуацію, а президент України Володимир Зеленський - про термінове засідання РНБО.