UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підрив Каховської ГЕС: Міненерго попередило про ризики для Херсонської ТЕЦ

Є ризики підтоплення та відключення ТЕЦ.

Через підрив Каховської гідроелектростанції, яким сьогодні відзначилась Росія, є ризики підтоплення енергооб’єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

"Через підрив дамби є ризики підтоплення енергооб’єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ. Через підтоплення у місті вже знеструмлено майже 12 тисяч споживачів (р-н "Острів"), можливі проблеми з водопостачанням. Готуються превентивні антикризові заходи", – йдеться у повідомленні.

На думку експертів ZN.UA, підтоплення ТЕЦ означає її зупинку, а це у свою чергу дефіцит електроенергії та складнощі з подальшим запуском станції в майбутньому.

Однак, як повідомили в Міненерго, наразі енергетична система країни працює стабільно. Виробленої електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів. Крім того, попри поступове зниження рівня води, прямої загрози для окупованої Запорізької АЕС немає.

Читайте також: Каховська ГЕС "до" та "після": ЗМІ опублікували перший супутниковий знімок станції після теракту

Нагадаємо, що в ніч на 6 червня російські військові підірвали дамбу на Каховській ГЕС. За словами місцевих жителів, вибух був лише один, але після нього конструкції почали руйнуватися одна за одною. Згодом в "Укргідроенерго" заявили, що станція зруйнована повністю і відновленню не підлягає.

Президент Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО через теракт на станції. За його підсумками секретар Радбезу Олексій Данілов заявив, що "ніщо і ніхто, жоден росіянин не зупинить звільнення України, час якого настав".