UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перший газ на LNG-термінал може надійти вже восени 2014 року

Підключення плаваючої платформи буде завершено восени 2014 року, що, за оптимістичними розрахунками, дозволить розпочати технічні постачання газу.

До середини 2014 року плавучий LNG-термінал (завод із регазифікації скрапленого газу - корабель, на борту якого є установка, що перетворює скраплений газ на газоподібний), який Україна орендує в американської компанії Exсelerate Energy, повинен бути встановлений в акваторії порту Південний в Одеській області. Якщо питання з підключенням установки до газотранспортної системи (ГТС) України буде вирішено, то постачання газу можна буде розпочати вже до кінця 2014 року.

Про це заявив глава Держінвестицій Владислав Каськів. "Це відповідає нашим оптимістичним розрахункам", - сказав він у коментарі ЛІГАБізнесІнформ.

"Алгоритм дій такий. До 10 липня ми оприлюднимо технічний звіт щодо можливості розміщення FSRU (Floating Storage Regasification Unit, плаваюча платформа регазифікації - ред.) платформи в акваторії порту. Це відкриває нам шлях до підписання контракту на її поставку", - сказав Владислав Каськів.

Якщо ніяких проблем з підписанням контракту не виникне, технічно платформа може бути в Україні до середини наступного року. Підключення платформи буде завершено восени 2014 року, і це дозволить технічно постачати газ, додав голова Держінвестицій. Таким чином, перший - технічний газ може потрапити в газотранспортну систему у третьому-четвертому кварталі наступного року.

Втім, уточнив Каськів, проекту можуть перешкодити юридичні, технологічні обставини, політичні рішення. Внаслідок технологічних ризиків можуть коригуватися терміни.

Нагадаємо, що будівництво LNG-терміналу в Україні розділено на два етапи. На першому етапі (запуск - 2016 рік) буде задіяно судно-термінал потужністю 5 млрд кубометрів газу на рік. На другому етапі (запуск - 2018 рік) буде побудовано наземний термінал потужністю 10 млрд кубометрів газу на рік.

Будуть проведені днопоглиблювальні роботи (за рахунок коштів, залучених ДП "LNG-термінал" під державні гарантії, вартість - 121 млн євро), побудовано з'єднання з газопроводом високого тиску (за кошти ДК "Укртрансгаз", вартість близько 113 млн євро), встановлено орендоване судно-термінал.

На другому етапі буде побудовано наземний термінал (за кошти консорціуму інвесторів, орієнтовна вартість якого становить 735 млн євро).

Проект передбачає будівництво LNG-терміналу в районі м.Южне поруч з нафтовим терміналом ПАТ "Укртранснафта" і МТП "Південний". !zn

Читайте також:

Будівництво терміналу зрідженого газу в Україні коштуватиме 846 млн євро

LNG-терміналу, незважаючи на відсутність кредитів, ніщо не загрожує, запевняє Каськів

Каськів заявив, що провокацію з лижним інструктором замовив "Газпром"

Новий глава Мінкнерговугілля пообіцяв довести будівництво LNG-терміналу до "логічного завершення"