UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перший російський регіон запустив «продуктові картки»

Через розв'язану Росією війну в Україні громадяни РФ пережили нову хвилю падіння реальних доходів та сплеск інфляції.

Жителям Ямало-Ненецького автономного округу роздадуть електронні «сертифікати» для оплати продуктів. Програму готуються розширити на кілька регіонів, повідомляє The Moscow Times.

Росіянам, що бідують, соцвиплати будуть переводити на карту платіжної системи «Мир». Витратити їх можна буде лише в магазинах X5 – компанія взаємодіє з урядами ще кількох російських регіонів щодо впровадження системи електронних сертифікатів, йдеться у повідомленні.

"Через розв'язану Росією війну в Україні громадяни РФ пережили нову хвилю падіння реальних доходів і сплеск інфляції. За даними Росстату, в 2022 році реальні доходи населення Росії знизилися на 1% після зростання на 3,2% в 2021 році. Зростання цін за підсумками минулого року досягло 17,83% у річному вираженні", - пише видання.

У результаті купівельна спроможність росіян знизилася по 15 із 24 базових продовольчих товарів.

Так, до війни, 2021 року, громадяни РФ із середнім доходом могли дозволити собі купити 102,8 кг яловичини на місяць, а у 2022 — лише 97 кг. У перерахунку на молоко російські громадяни за рік збідніли на 0,2 літри, а в перерахунку на цукор-пісок — на 151 кг. Об'єм солі, доступний росіянам, знизився на 307 кг; чаю - на 1,6 кг; маргарину - на 45 кг.

Загалом продаж продовольчих товарів минулого року зменшився на 1,5%, а у першому кварталі 2023 року — ще на 3,4%. У реальному вираженні, тобто з урахуванням накопиченої інфляції, оборот російського роздрібу впав нижче за рівень 2011 року, підрахували аналітики.

Нагадаємо, що напередодні президент РФ Володимир Путін пообіцяв, що Росія зможе сама забезпечити себе необхідними продуктами.

"По зерну самозабезпеченість становить 185,4%, по м'ясу - 101,6%, по рибі - 153%, по олії - 211%", - навів статистику Путін.

До речі, до вторгнення в Україну росіян запевняли, що в Росії немає необхідності вводити продуктові картки для підтримки населення.