UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перша українська сім’я реалізувала житловий сертифікат за зруйноване житло

Родина з Гостомеля вирішила придбати  будинок у Бучі.

В Україні вже реалізували перший житловий сертифікат на придбання нового житла за знищене майно під час війни, повідомив у середу, 3 січня, віцепрем'єр із відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За словами міністра, родина з Гостомеля обрала будинок у Бучі Київської області і впродовж найближчого місяця планує переїхати у нове житло. При цьому він додав, що саме після старту програми компенсацій за знищене житло жінка прийняла рішення повернутися в Україну з евакуації.

«Загалом для виплати компенсацій за повністю знищене житло сформовано 1826 житлових сертифікатів. З них уже понад 400 родин забронювали кошти для купівлі нового житла. Це означає, що вони визначились з новою нерухомістю і готові укладати угоди купівлі-продажу», - повідомив Кубраков про роботу програми.

Читайте також: Мало грошей і багато потреб. Як розставити пріоритети у відновленні України?

Аби отримати сертифікат потрібно подати заяву через застосунок Дія, після цього комісія органів місцевого самоврядування опрацює заяву, розрахує суму компенсації та сформує сертифікат. Сповіщення про нього прийде в Дію.

За сертифікат можна придбати квартиру, будинок чи інвестувати в майбутню нерухомість. Зробити це можна через нотаріусів.

Паралельно в Україні працює програма з виплати державної грошової допомоги на ремонти пошкодженого житла єВідновлення.

Якщо житло було пошкоджене внаслідок бойових дій, у тому числі  ракетних чи атак дронів, і родина потребує допомоги на ремонт, потрібно:

Витратити кошти можна лише в будівельних магазинах та  у визначених підрядників