UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перевірки бізнесу: за якими критеріями податкова обиратиме до кого прийти

Не всі підприємства можна включити до плану-графіку перевірок на 2024 рік.

Невдовзі буде скасовано мораторій на проведення документальних планових перевірок податківців на період з 1 листопада 2023 року до 31 грудня 2024 року. Про це пише Віктор Дрогомирецький, адвокат АО «ДІКСІ ЛЕКС», у статті «Податкові перевірки бізнесу: кого і коли вони торкнуться».

До плану-графіка на 2024 рік буде включено далеко не всіх. Здебільшого перевірятимуть великий бізнес, який є основним наповнювачем державного бюджету.

Зокрема, закон дозволяє податковій службі включати в план-графік платників податків компанії, які виготовляють або реалізовують підакцизні товари, такі як алкоголь, тютюн, паливо тощо, а також компанії, що працюють у галузі грального бізнесу та фінансових послуг. Також перевірки торкнуться нерезидентів, які працюють в Україні через представництва чи відокремлені підрозділи.

Що стосується включення до плану-графіку інших платників податків, то перевірки здійснюватимуть щодо підприємств, які на основі сформованих показників за 2021 рік відповідають хоча б одному із таких критеріїв:

Проте це не стосується експортерів, у яких експорт основного товару становить більш як 25% від усього обсягу експортних операцій.