UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перевірки бізнесу: чи зможе новий очільник БЕБ змінити ситуацію

Цього тижня можуть призначити нового керівника БЕБ.

Пресинг бізнесу з боку всіх контролюючих органів продовжує посилюватись. Як чарівну пігулку від усіх проблем бізнесу в черговий раз пропонують перезарус Бюро економічної безпеки (БЕБ). Проте кількість перевірок не зменшиться, пише у статті для ZN.UA Олена Середа – «Чарівної пігулки від тиску на бізнес не існує».

Бо передусім органом уже давно керують із Офісу президента. БЕБ в руках Олега Татарова, а новий ставленик нічого не змінить.

Крім того, зміни, які пропонують бізнесу, – бутафорські. Оскільки БЕБ має низку комплексних проблем, які неможливо вирішити зміною керівника. Зокрема, низька кваліфікація кадрів, що набираються в БЕБ, і низьке фінансування.

«У ТСК з перевірки БЕБ ми дивилися їхні аналітичні звіти - чат-бот Chat GPT пише краще. Також ми досліджували матеріали, які передавали до БЕБ податкова та фінмоніторинг. Ці матеріали, згідно із законом, бюро не може ігнорувати та має їх розслідувати, оскільки за це є відповідальність. Але вони ігнорують як матеріали, і закон. Крім того, дуже часто інші органи досудового розслідування ведуть кримінальні провадження, які мають підслідність БЕБ. Наприклад, Нацполіція розслідує ухилення від сплати податків, зібрала докази, надіслала справу до суду, а в суді кажуть: докази є неприпустимими, тому що ви неналежний орган розслідування та не мали права розслідувати. Верховний суд вказував на це мільйон разів», - розповів керівник парламентської тимчасової слідчої комісії (ТСК) з перевірки та оцінки діяльності ВЕБ Ярослав Железняк.

Про інші проблеми БЕБ та яким має бути перезапуск Бюро читайте у статті.

З іншими матеріалами авторки можна ознайомитись за посиланням.