UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перекваліфікація за рахунок держави: в Мінекономіки визначили найпопулярніші професії

Вже профінансовано навчання українців на 59 млн грн.

Перекваліфікуватися за рахунок ваучера від держави у 2023 році вже змогли 307 українців. Про це повідомило Мінекономіки з посиланням на міністерку економіки Юлія Свириденко.

Загалом держава вже профінансувала навчання українців на 59 млн грн. Найпопулярнішими спеціальностями та професіями для перекваліфікації стали: медсестра, психолог, соціальний працівник, водій автотранспортних засобів, водій навантажувача, тракторист-машиніст, електрогазозварник, електромонтер, охоронник, швачка, кухар, кондитер.

Ваучер дає право безоплатно пройти навчання у закладах освіти чи у роботодавця за затвердженим Мінекономіки переліком професій та спеціальностей. Його вартість — майже 27 000 грн. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то роботодавець або людина доплачує за навчання самостійно.

Ваучер можна використати для навчання за 123 професіями та спеціальностями у сферах ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування.

Професію, заклад освіти в межах України та форму навчання (денну, заочну чи дистанційну) людина обирає самостійно.

На підставі ваучера здійснюються:

Отримати ваучер можуть особи, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні та ті, хто не проходив навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протягом останніх трьох років.

Зокрема, це:

Читайте також: Робота в Польщі для українців: де найбільше вакансій, яких і скільки платять

Для отримання ваучера потрібно звернутись до Державної служби зайнятості.