UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перекрити воду в Крим можна буде одномоментно: в Херсонській облараді пояснили, коли це стане можливим

Воду в Крим перекривали і в мирні часи.

Перекрити воду, що надходить до Криму Північнокримським каналом, стане можливо після взяття Україною під контроль Таврійська. Про це заявив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань на онлайн-брифінгу в Медіацентрі "Україна" (Київ).

Читайте також: Росія вкрала дніпровської води на 4 млрд грн — екологи

Він пояснив, що в Таврійську розташована основна споруда Північнокримського каналу, на якій можна перекривати воду, що самопливом надходить на півострів.

"Коли ми зможемо взяти під контроль місто Таврійськ, яке розташоване між Новою Каховкою та Каховкою, тоді можна говорити про закриття шандора (система для перекриття води – ред.) та перекриття води на Крим", - сказав Хлань.

За його словами, воду в тимчасово окупований Крим можна буде перекрити одномоментно. Така можливість була створена суто з мирних причин.

"У цей період завжди перекривали Північнокримський канал, коли вже не подавали воду в Крим, бо забезпечувати водою наших аграріїв у цей час вже не було потреби, з весни шандора підіймалася", - зазначив він.

Читайте також: "Вода в Крим просто так сама не піде" - голова української розвідки

Водночас, за словами Хланя, російські окупанти повністю зруйнували об'єкт Північнокримського каналу з шандором в Чаплинському районі, безпосередньо на адмінмежі з Кримом. Саме він перекривав воду на півострів після його анексії Росією.