UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переговори щодо зернової ініціативи перенесли: на зустріч поїдуть замміністри оборони

Водночас РФ для пролонгації угоди вимагає скасування великого блоку санкцій.

Заступники міністрів оборони України, Туреччини та Росії проведуть у п’ятницю, 5 травня, зустріч у Стамбулі щодо подовження термінів «зернової угоди», повідомив вранці в середу міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар, пише турецьке державне агентство Anadolu.

«Обидві сторони підтримали пропозицію турецької сторони щодо проведення 5 травня у Стамбулі зустрічі з цього питання на рівні заступників міністрів оборони. Планується обговорити й низку інших питань. Сподіваємося, що «зернова угода» буде подовжена без будь-яких зволікань, тому що ця угода важлива не лише для миру і стабільності в регіоні, але й з точки зору задоволення продовольчих потреб країн, які потребують», – сказав він, додавши, що Анкара докладає зусиль для продовження дії ініціативи.

За його словами, сторони загалом "ставляться позитивно до питання подовження терміну домовленостей".

Водночас у МЗС Росії відразу ж заявили, що стосовно зустрічі 5 травня «питання не погоджено». Нещодавно агентство Reuters заявляло, що переговори мають відбутись у середу, 3 травня.

Напередодні Росія заявила, що чорноморська зернова ініціатива не дозволила їй експортувати сільськогосподарську продукцію, тому «подальше рішення про подовження угоди залежатиме від повторного підключення Россільгоспбанку до платіжної системи Swift, відновлення поставок сільгосптехніки, запчастин і послуг, скасування обмеження на страхування та перестрахування, скасування заборони на доступ до портів, відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса, розблокування іноземних активів і рахунків російських компаній, пов'язаних з виробництвом і транспортуванням продовольства і добрив».

Читайте також: В Росії пригрозили закриттям зернового коридору в разу припинення експорту до країни

Також Росія пригрозила згорнути зернову ініціативу після атаки надводних безпілотників на російський флот у Севастополі. В російському Міноборони стверджують, що Україна використала для цього зерновий коридор. При цьому Росія увесь квітень блокує рух суден з українським збіжжям, відмовляючись проводити передбачені угодою перевірки суден.