UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перед Новим роком: як змінилися ціни на фрукти в Україні

На них суттєве впливає святковий ажіотаж.

Цього року святковий новорічний стіл буде значно дорожчим, ніж минулого. Через війну ціни на популярні продукти значно зросли і продовжують підніматися.

Читайте також: Ціни на продукти, пальне та комуналку: чого очікувати у наступному році

Що ж стосується популярних на святкових столах фруктів, то деякі з них навпаки подешевшали в порівнянні з цінами минулого місяця.

За інформацією з сайту Мінфін, у грудні знизилися в ціні мандарини та апельсини. Так у грудні, середня ціна за кілограм мандаринів знизилася з 70,73 грн до 61,17 грн. У різних торгових мережах ціна на них коливається від 54,90 до 69,90 грн.

Разом з мандаринами подешевшали й апельсини. Станом на 21 грудня вони в середньому коштують 60,15 грн/кг, тоді як минулого місяця їхня вартість становила 70,98 грн/кг. Найменша ціна за них становить 54,90 за кілограм, найбільша – 69,90 грн/кг.

Подешевшали також і українські яблука. Якщо у листопаді за кілограм цих фруктів просилив середньому 12,18 грн, то зараз середня ціна – 10, 46 грн/кг. А ось яблука сорту "Айдаред" навпаки подорожчали. Якщо в листопаді вони коштували в середньому 12, 96 грн/кг, то зараз їх середня ціна зросла до 15, 90 грн/кг.

Цього місяця подорожчали також банани і виноград. За кілограм бананів у грудні доведеться заплатити у середньому 63,67 грн, замість 58,12 грн/кг у листопаді.

Найбільше зросла середня ціна на виноград. В порівняння з листопадом вона піднялася майже на 40 грн. У грудні кілограм винограду коштує 139 грн, тоді як в листопаді середня ціна була 100,59 грн/кг.

Нагадаємо, за прогнозами експертів, деякі продукти до кінця року можуть подешевшати.