UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії українців з 1 травня зросли в середньому на 57 грн

Після травневого підвищення пенсії ще один раз піднімуть у грудні - на 75 або 100 грн.

Місячні витрати Пенсійного фонду з 1 травня зросли на 462,3 млн грн, а середній розмір підвищення пенсійних виплат склав 57,3 грн, голова правління ПФУ Олексій Зарудний.

"З 1 травня підвищено десять видів різних пенсійних виплат... зокрема, це мінімальні пенсії за віком; виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій", - сказав він на прес-конференції.

Голова фонду нагадав, що, згідно з держбюджетом-2016, прожитковий мінімум в Україні з 1 травня підвищено з 1,074 тис. грн до 1,130 тис. грн. Чергове підвищення заплановано на грудень: прожитковий мінімум може досягти 1,208 тис. грн або 1,247 тис. грн в залежності від реалізації запланованих урядом змін суми фінансування.

На даний час закон про державний бюджет на 2016 рік передбачає двоетапне підвищення мінімальної заробітної плати і мінімальних пенсій – у травні і грудні. Всього мінімальну зарплату підвищать на 12,5% при прогнозі інфляції (грудень до грудня) на рівні 12%.

Перше підвищення на 6% минуло з 1 травня. При цьому новий голова уряду України Володимир Гройсман заявив, що уряд пропонує підвищити зарплати і пенсії в грудні не на 6%, як планувалося, а на 10%.