UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсіонери на ТОТ: як їм не втратити пенсії

Про це розповів Уповноважений з прав людини.

Через війну, яку розпочала Росія, деякі українці опинилися на тимчасово окупованих територіях. Серед них багато пенсіонерів. Іноді вони можуть припинити отримувати кошти.

Читайте також: Пенсія по втраті годувальника: до якого віку її може отримувати дитина

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубинець повідомив, що пенсіонери, які перебувають на тимчасово окупованих територіях і яким зупинили виплату пенсій, можуть пройти ідентифікацію через інтернет, пише «На пенсії»

Для цього треба зайти на веб-портал Пенсійного фонду та авторизуватися за допомогою «Дія. Підпис» або електронного підпису, який видав банк (якщо особа не володієте комп’ютером, вона може попросити про допомогу дітей, онуків або сусідів).

У розділі «Заява на ідентифікацію в режимі відеоконференції» заповніть поля і виберіть найзручніший спосіб відеозв’язку.

Така процедура відбудеться не раніше 10 робочих і не пізніше 30 календарних днів з дати подання заяви. Після цього виплату пенсій відновлять.

У разі виникнення труднощів з відновленням пенсій звертайтесь до Офісу Омбудсмана за телефонами:

Щоб вийти на пенсію за віком у 60 років у 2024 році потрібно накопичити мінімум 31 рік страхового стажу. Нагадаємо, чи можна вийти на пенсію після 60 років.