UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсію в Україні тепер можна оформити на півтора року раніше

З 30 квітня в Україні почали діяти нові положення пенсійного законодавства. В Уряді їх назвали справедливими.

30 квітня набрав чинності Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства", який, як вважають в Кабінеті міністрів, відновлює справедливість у питаннях призначення та індексації пенсій. Закон був офіційно опублікований в газеті "Голос України" 29 квітня.

"Цей закон про справедливість", - наголосили в Міністерстві соціальної політики.

"З урахуванням проблем, з якими люди передпенсійного віку зіштовхуються при працевлаштуванні, закон дозволяє достроково призначати пенсії, за півтора року до досягнення пенсійного віку, тим людям, у яких є повний страховий стаж, і трудовий договір з якими розірвано у зв’язку зі скороченням штату, ліквідацією підприємства" - зазначили в Мінсоцполітики.

"Закон забезпечує щорічну індексацію пенсій для всіх категорій пенсіонерів з урахуванням показників інфляції та росту середньої заробітної плати. Також повертається дата щорічної індексації - 1 березня. Вона тепер зафіксована в законі, і не буде коригуватись щороку вручну політиками", - зазначили в Мінсоцполітики.

Читайте також: Мінекономіки склало календар підвищення пенсійних виплат на 2022 рік: кому, коли та на скільки підвищать

Нагадаємо, у 2022 році українських пенсіонерів очікує декілька етапів підвищення пенсій

Українці можуть самостійно розрахувати розмір очікуваної пенсії в онлайн-режимі. Для цього необхідно скористатися Пенсійним калькулятором – спеціальним електронним інструментом, який розробив ПФУ.