UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсійний збір: який його розмір при реєстрації легкового авто

Пояснення дали в ПФУ.

При першій державній реєстрації легкового автомобіля на території України фізичні та юридичні особи мають сплатити збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Його розмір залежить від прожиткового мінімуму.

Про це розповіли в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Одеській області.

Читайте також: Заборона на керування авто, блокування рахунків: які наслідки порушення військового обліку

Нарахування та сплата збору регулюється Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР (зі змінами) та Порядком сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 року № 1740.

Розмір пенсійного збору залежить від вартості авто та прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ПМПО), який з 1 січня цього року становить 3028 грн.

Вартість легкового автомобіля визначається відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акту експертної оцінки вартості чи інших документів, що підтверджують цю вартість, без урахування податку на додану вартість.

Відповідно до пункту 8 статті 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», ставки збору встановлюються у таких розмірах:

Збір сплачується на бюджетні рахунки, відкриті в органах Казначейства, за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в сервісних центрах МВС.

Згідно з пунктом 7 статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» норма сплати пенсійного збору не стосується:

При першій державній реєстрації в Україні легкового автомобіля, ввезеного на територію України, як гуманітарна допомога, збір сплачується на загальних підставах.

В Україні уживані автівки, ввезені з-за кордону, мають значний попит. Щоб користуватися таким автомобілем в Україні, його потрібно розмитнити та зареєструвати. Нагадаємо, які документи потрібні.