UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсійний збір за першу реєстрацію авто: скільки треба платити з 1 січня

Сума збору змінилася.

В Україні з 1 січня змінився розмір ставки збору на обов’язкове державне пенсійне страхування під час першої державної реєстрації легкових автомобілів. Підвищення пов'язане зі зростанням прожиткового мінімуму у 2024 році, оскільки саме від нього залежить розмір податку. Про це повідомили у Головному сервісному центрі МВС.

Скільки треба платити пенсійного збору за першу реєстрацію авто

Відповідно до пункту 7 статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», фізичні особи під час першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля сплачують обов’язкове державне пенсійне страхування. У Головному сервісному центрі МВС додали, що ця норма не стосується авто оснащених виключно електричними двигунами.

Читайте також: Податок на транспортні засоби: що треба знати платникам

У 2024 році розмір прожиткового мінімуму становить 3028 гривень. Отже, згідно із нормативними змінами, розмір податку встановлюється на рівні:

«Вартість легкового автомобіля визначається відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості чи інших документів, що підтверджують цю вартість», – йдеться у повідомленні.

У Центрі зазначили, що незалежно від того машина нова чи вживана, при першій реєстрації в Україні сплачується визначена вартість збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Розрахунки залежать від вартості легкового автомобіля без урахування податку на додану вартість:

Сплата податку відбувається на бюджетні рахунки, відкриті в головних управліннях Казначейства за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в сервісних центрах МВС.

Головний сервісний центр МВС

Раніше ми писали, хто має платити податок на нерухомість у 2024 році.