UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсійний фонд роз'яснив, як отримати пенсію українцям, які офіційно не працевлаштовані: ціна питання від 1430 гривень

Такою можливістю можуть скористатися громадяни, які не мали офіціної роботи з 2004 року. 

Громадяни, які з 2004 року офіційно не працювали, для отримання пенсії можуть добровільно взяти участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Роз'яснення з цього питання надав Пенсійний фонд України.

"Пенсія із солідарної системи призначається за наявності необхідного страхового стажу. Розмір пенсії залежить від тривалості страхового стажу та величини заробітку, з якого сплачено внески. Громадяни, які у певні періоди з 2004 року офіційно не працювали – не належали до категорії застрахованих осіб. Якщо їм не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, вони можуть укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування", - зазначили в ПФУ.

Читайте також: У Пенсійному фонді нагадали, хто має право на призначення пенсії у 2022 році

Договір про добровільну сплату єдиного внеску можливо укласти за місцем проживання.

Для цього потрібно звернутися до податкового органу з необхідним пакетом документів:

Закон України від 08.07.2010 № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” передбачає два види договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування:

Розмір єдиного соціального внеску, який сплачується щомісяця, не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (на сьогодні – 1430 грн).

При одноразовій сплаті єдиного соціального внеску за попередні періоди, в яких людина не підлягала страхуванню, сума сплаченого внеску за кожен місяць такого періоду вдвічі більша: мінімальний страховий внесок помножений на коефіцієнт “2”. Одноразова сплата єдиного соціального внеску здійснюється однією сумою за весь період протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору.

Читайте також: Несплата страхового внеску ФОПами під час війни: чи буде втрачено страховий стаж

Нагадаємо, з січня 2022 року змінилися правила для нарахування пенсій, без страхового стажу пенсії не нараховуватимуться.

Відповідно, щоб вийти на пенсію з 1 січня 2022 року, потрібно мати:

Важливо! Ті, хто отримує пенсії у конвертах і не мають стажу 15 років, зможуть вийти на пенсію у 65 років, отримуючи соціальну виплату у розмірі 1854 гривні.

Питання добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування регламентуються статтею 12 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, договір про добровільну участь укладається відповідно до статті 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.