UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії військовослужбовців-чорнобильців: чи буде проводитися їх перерахунок

Роз’яснення дали у ПФУ.

В Україні певний час для військових пенсіонерів, які були ліквідаторами аварії на ЧАЕС, була передбачена додаткова надбавка до пенсій. У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області пояснили, як зараз має відбуватися нарахування пенсійних виплат для військовослужбовців-чорнобильців та чи буде проводитися перерахунок їхніх пенсій, пише Армія Inform.

Начальник відділу призначення пенсій управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Ольга Хоренко зазначила, що щодо додаткових відсотків для ліквідаторів аварії на ЧАЕС, зокрема 5 % для 2-ї категорії і 10 % для 1-ї категорії, то ще у 2006 році була змінена стаття 13 закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», яка вже не передбачала нарахування таких відсотків.

Читайте також: Пенсії в Україні у 2023 році: чи передбачено підвищення, і хто фінансуватиме виплати

Повідомляється, що надалі масовий перерахунок для військових пенсій проводився відповідно до постанови Кабміну від 7 листопада 2007 р. № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» з 1 січня 2008 року, тобто такий перерахунок проводили пенсіонерам-чорнобильцям без урахування додаткових відсотків.

«Наразі така надбавка по відсотках не береться до уваги, проте в разі надання відповідного рішення суду до органів Пенсійного фонду України виконання йде відповідно до покладених зобов’язань», – сказала Хоренко.

Відповідно до рішення Великої Палати Верховного суду (справа № 200/7786/19-а) орган Пенсійного фонду України зобов’язаний  нарахувати та виплачувати військову пенсію з врахуванням таких відсотків.

Так, пенсії військовослужбовців-ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, які призначені до 4 квітня 2006 року, повинні перераховуватися з 10 чи 5-відсотковим збільшенням. Для інших пенсіонерів такої категорії перерахунок не передбачений.

Раніше міністерка соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, що потрібно робити, коли не вистачає страхового стажу для виходу на пенсію.