UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії військових: які здійснюється їх перерахунок

Для цього пенсіонеру необхідно подати заяву.

В Україні пенсійне забезпечення військових, які звільнені зі служби, регламентується законом  «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Документом визначені умови, норми і порядок пенсійного забезпечення військовослужбовців. Видання sud.ua розповіло, як здійснюється перерахунок пенсій військових та кому можуть відмовити у ньому.

Підстави та етапи перерахунку пенсії

Підставою для вчинення дій, спрямованих на перерахунок раніше призначених пенсій, може бути як відповідна заява пенсіонера та додані до неї документи, так і рішення, прийняте Кабміном.

Перерахунок пенсії відбувається за такими етапами:

Повідомляється, що перерахунок провадять за минулий час, але не більш як за 12 місяців з дня подання додаткових документів.

Читайте також: Пенсії в Україні: як планують змінити правила призначення пенсійних виплат для мешканців ТОТ

Як здійснюється перерахунок пенсій військовим

Перерахунок пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України, які мають право на пенсійне забезпечення або одержують пенсію, здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством для поліцейських.

Усі призначені пенсії підлягають перерахунку у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію, на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабміном.

У разі якщо внаслідок перерахунку пенсій, розміри пенсій звільненим зі служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» , є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.

Звільненим зі служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію, яким присвоєні чергові військові (спеціальні) звання під час перебування їх у запасі або у відставці, раніше призначені їм пенсії з урахуванням нових присвоєних військових (спеціальних) звань не перераховуються.

Читайте також: Пенсії: що зміниться для українських пенсіонерів з 2023 року

Які можуть бути підстави для відмови у перерахунку пенсії

Чинним законодавством не визначено вичерпного переліку підстав відмови у перерахунку пенсії, однак, такими підставами може бути:

Щоб оскаржити рішення щодо відмови у перерахунку раніше призначеної пенсії, можна звернутися із відповідним позовом до адміністративного суду за місцем проживання.

Раніше ми писали, чи може українець-студент іноземного вишу повернутися до України, а потім знову виїхати за кордон.