UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії військових: які види існують

Для їх призначення потрібно виконати певні умови.

Українські військовослужбовці мають право на призначення пенсії на особливих умовах. В Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області розповіли, які види пенсії передбачені для них.

Читайте також: Пенсія для осіб з інвалідністю внаслідок війни: який розмір виплат передбачений

Для військовослужбовців передбачені наступні види пенсій: за вислугу років та по інвалідності. Члени сім’ї загиблого/померлого військовослужбовця мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника (Закон України від 09.04.1992 № 2262-XII).

На пенсію за вислугу років мають право військовослужбовці, які з 01 жовтня 2020 року або після цієї дати на день звільнення мають вислугу 25 календарних років і більше або досягли на день звільнення зі служби 45-річного віку, за наявності страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба або служба в органах внутрішніх справ, Національній поліції, Службі судової охорони, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції, Державній кримінально-виконавчій службі України.

 Пенсія по інвалідності призначається за наступних умов:

Групи і причини інвалідності, а також час її настання встановлюються медико-соціальними експертними комісіями.

На пенсію у зв’язку з втратою годувальника мають право члени сімей військовослужбовців, які загинули внаслідок виконання військових обов’язків, та сім'ї військовослужбовців, які померли внаслідок каліцтва, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби, або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби, якщо вони були на його утриманні та втратили постійне і основне джерело засобів до існування.

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається, якщо годувальник помер у період проходження служби або не пізніше 3-х місяців після звільнення зі служби чи пізніше цього строку, але внаслідок захворювання, одержаного в період проходження служби, а сім'ям пенсіонерів — якщо годувальник помер у період одержання пенсії або не пізніше 5 років після припинення її виплати.

При цьому сім’ї військовослужбовців, які пропали безвісти в період бойових дій, прирівнюються до сімей загиблих на фронті.

Право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим законом, які перебували на їх утриманні.

Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається:

Пенсії по інвалідності та у зв'язку з втратою годувальника призначаються незалежно від тривалості служби.

Способи подачі документів про призначення пенсії:

Право на пенсію військовослужбовців зберігається у разі їх призову на військову службу.

Який розмір пенсій військовослужбовців

Пенсії військовослужбовців обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення.

Розміри пенсій залежно від їх виду складають:

Нагадаємо, в якому віці військовослужбовці можуть вийти на пенсію.