UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії в Україні зростають, але їх випереджають показники бідності

За останні місяці кількість пенсіонерів значно зросла. 

В Україні зростає середня пенсія, але рівень бідності серед пенсіонерів також продовжує зростати. Про цей парадокс пише видання OBOZ.UA.

Пенсіонерів стало більше

Останні три місяці мав місце сплеск появи нових пенсіонерів – їх стало на 110 тисяч осіб більше. Тепер загальна кількість пенсіонерів досягла показника 10,8 мільйона. Зокрема, збільшилася кількість пенсіонерів за інвалідністю, отримувачів пенсії через втрату годувальника та пенсіонерів за віком.

Зростання пенсій

Середня пенсія в Україні зросла до 5816 грн., що на 45,7% більше у порівнянні з початком повномасштабної війни, коли вона становила 3991 грн. Це перевищує кумулятивний рівень інфляції за цей період, що становить 35,5%. Проте мінімальна пенсія зросла лише на 22% (з 1934 до 2361 грн.), що не компенсує інфляцію.

Більш того, 67,8% пенсіонерів отримують до 5000 грн., що нижче за реальний прожитковий мінімум, який становить близько 6000 грн. Також 21,7% пенсіонерів одержують менше 3000 грн., що вдвічі нижче за необхідний мінімум.

Зростання бідності

Експерти відзначають зростання рівня "глибокої бідності" серед пенсіонерів більш ніж уп'ятеро за останні два роки. Людмила Черенько, завідувач відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень, наголошує, що загальний рівень бідності в Україні зріс у 1,5-1,7 рази.

Читайте також: Пенсії військових: які види існують

Кого оминула бідність

Середня пенсія судді у відставці становить 105604 грн. Також «хороші» пенсії у колишніх депутатів. Зокрема колишній голова Верховного суду Ярослав Романюк задекларував за 2023 рік середню пенсію у розмірі 244 752 грн.

Крім того, народні депутати через Конституційний суд намагаються підвищити свої пенсії із поточних 17,9 тис. грн. приблизно до 29 тис. грн.