UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії в Україні: як дізнатися, які періоди трудової діяльності та навчання увійшли у стаж

Це можна зробити в онлайн та офлайн-режимах.

Українці можуть самостійно дізнатися деталі про розрахунок пенсійних виплат, в тому числі і про періоди, що були враховані у cтраховий стаж. Для цього необхідно звернутися до місцевого відділення Пенсійного фонду України (ПФУ) або на зареєструватися на порталі електронних послуг.

Незалежний консультант з пенсійних питань Сергій Коробкін розповів виданню «На пенсії», яку інформацію можна отримати у ПФУ щодо зарахування періоду трудової діяльності та навчання до стажу.

Чи зарахують до стажу період навчання у виші

Навчання на денному відділенні в університеті, технікумі або училищі до 2004 року зараховується до стажу.

Це робиться на підставі наданого до Пенсійного фонду диплома або довідки з навчального закладу. Якщо людина навчалася після 2004 року, то до стажу цей період не зараховується.

Читайте також: Пенсії військових та працівників МВС: хто може звернутися за перерахунком

Яку інформацію про стаж можна отримати на електроному порталі ПФУ

Дізнатися деталі про розрахунок своєї пенсії, у тому числі про періоди, враховані у стаж, можна або у місцевому відділенні Пенсійного фонду або зареєструвавшись на порталі електронних послуг ПФУ.

На цьому порталі є вкладка «Електронна пенсійна справа». Якщо є технічні можливості (комп’ютер та інтернет), пенсіонери – користувачі порталу можуть самостійно переглянути електронну пенсійну справу.

Сервіс надається усім користувачам незалежно від форми авторизації. Про способи авторизації можна дізнатися у Пенсійному фонді.

Переглянувши електронну пенсійну справу, можна ознайомитися з:

При цьому перший витяг з пенсійної справи стає доступним для формування протягом трьох днів після реєстрації на порталі. Подальше оновлення витягу відбувається у першій декаді кожного наступного місяця.

Раніше ми писали, що зміниться для українських пенсіонерів з 2023 року.