UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії в Україні: чи змінився розмір виплат для осіб з інвалідністю

На розмір пенсії людей з інвалідністю впливають різні фактори.

Попри війну, в Україні продовжують виплачувати пенсії та інші соцвиплати. Зокрема, особи з інвалідністю також отримують пенсійні виплати. Пенсія у кожному випадку нараховується по-різному, в залежності від індивідуальних особливостей людини, скільки років вона пропрацювала та яку групу їй назначили. Видання Факти ICTV розповіло, від чого залежить розмір пенсії по інвалідності.

Від чого залежить розмір пенсії

В Україні мінімальна пенсія за наявності у чоловіків 35 років страхового стажу, а в жінок 30 років, встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму, – 2093 грн.

Для розрахунку пенсії необхідно визначити індивідуальний коефіцієнт страхового стажу (залежно від місяців стажу) та додати коефіцієнт зарплатні, поділивши її на величину середньої зарплати в Україні за відповідну кількість місяців.

Такі підрахунки проводять місцеві органи Пенсійного фонду України, які вираховують стаж у місяцях та виокремлюють умови нарахування.

Читайте також: Призначення пенсії: чи впливає дата подачі заяви на розмір виплат

Яку пенсію по інвалідності будуть отримувати українці у 2023 році

Пенсія по інвалідності залежить від групи інвалідності, яку має людина. Так, особи з першою групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 10 років, залежно від віку визначення інвалідності, будуть отримувати 100% розміру пенсії за віком.

Для людей, які мають другу групу інвалідності та страховий стаж від 1 до 14 років – 90% пенсії за віком.

Особи, які мають третю групу інвалідності та стаж від 1 до 14 років будуть отримувати 50% пенсії за віком.

Точний розмір пенсії по інвалідності розраховуються індивідуально, оскільки залежить від групи інвалідності та страхового стажу особи.

Раніше ми писали, чи передбачена в Україні дострокову пенсію для багатодітних матерів.