UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії 2023: чи чекати на індексацію наступного року

У минулі роки індексацію пенсій проводили в березні.

Минулого тижня уряд ухвалив проєкт Закону про Державний бюджет України на 2023 рік. Головною відмінністю його стало збільшення видатків на сектор безпеки та оборони.

Читайте також: Пенсії в Україні: як зарахувати догляд дітей у пенсійний стаж

Заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко розповів, чи відбудеться у 2023 році щорічна індексація пенсії у ефірі телемарафону «Єдині новини».

За його словами, другим пріоритетним напрямом бюджету 2023 стала саме соціальна сфера. На цей напрям планують спрямувати понад 800 мільярдів гривень. Ця цифра включає в себе соціальну допомогу, субсидії, пенсійні виплати та індексацію пенсій.

«Щорічна індексація пенсій відбудеться. З першого березня ми плануємо провести відповідну індексацію з урахуванням зростання інфляційних процесів і в проєкті бюджету на наступний рік видатки на це закладено», – розповів Віталій Музиченко.

Що стосується підвищення прожиткового мінімуму, то, за словами заступника міністра, у наступному році він невеликими темпами буде переглянутий, але його зростання становить близько 5,4 %.

 «Це не зможе покрити в повному обсязі інфляційні процеси, але паралельно з цим ми робимо акцент на програмах, що допоможуть людям з низькими доходами подолати складні часи. В першу чергу, це виплата пільг та житлових субсидій.  На наступний рік ми закладаємо відповідні видатки на ці напрями, в тому числі на допомогу малозабезпеченим сім’ям і внутрішньо переміщеним особам»,– підкреслив він.